BASKİL DÜNYANIN EN KALİTELİ KAYISI MEYVESİNİ ÜRETİYOR

BASKİL DÜNYANIN EN KALİTELİ KAYISI MEYVESİNİ ÜRETİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ / Elazığ'ın Baskil ilçesi yetiştirdiği kayısı oranı ve kalitesiyle dünyada ilk sıralarda yer alıyor. Uzmanların görüşüne göre Karakaya Barajı'nın etrafındaki kayısı bahçeleri dünyanın en kaliteli kayısı meyvesini veriyor. Şeker oranı bakımından ve diğer mineraller bakımından Baskil kayısısı Malatya'da tercih ediliyor.

 

BASKİL ÇİFTÇİSİ KALİTELİ VE SUSUZ KAYISI YETİŞTİREREK MALATYA'YA FARK ATIYOR

 

Baskil çiftçisi susuz kayısı yetiştiriciliğine başlayarak çok kaliteli bir ürün elde ediyor.

 

Bu teknikle yetişen kayısının şeker oranı oldukça yüksek, ürünler çok sağlıklı ve kaliteli. Baskilli kayısı üreticileri, ''Ürünlerimizi  Malatya pazarında değerlendirmek yerine ilçemiz merkezinde yer alan tesislere satarak hem daha rahat pazara ulaşmış olacağız hem de ekonomik olarak ilçemize katkı sunacağız'' dediler.

 

Kayısı üreticileri yaptıkları açıklamada'' Dünya kayısı üretiminin %80’ nini karşılayan Malatya kayısısının %20’ sinden fazlasını Baskil karşıladığı halde Baskil kayısısı hak ettiği değeri çok da görmüyor.   Elazığ şehir merkezine 38 km uzaklıkta olan küçük ilçemiz Baskil yıllardan beri kayısıyı bir geçim kaynağı olarak görürken o geçim kaynağı olan Baskil kayısısı dünya pazarında kendi ismi ile anılmıyor. ''Kayısı pazarının Malatya'da oluşu Baskilli Kayısı üreticilerinin kayısılarını burada değerlendirmesi ve mülki yerel idarecilerin gerekli olan kayısı tanıtımını yeterli oranda yapmayışı kayısının Baskil kayısısı diye bilinmesini de ortadan kaldırıyor.  Baskilli kayısı üreticilerinin bu sorunlarının yanında, bu yıl yağan yoğun bahar yağmurları nedeniyle zarar gören kayısılarının kayısı alıcıları tarafından tercih edilmemesine neden oldu.  Konu ile ilgili görüştüğümüz Baskilli kayısı üreticileri kayısının bu yıl kendilerinin yüzünü güldürmeyeceğini her yıl yaşanan don ve yağışlar sebebiyle böyle giderse kayısı ağacı bahçelerini dökeceklerini söylediler.

 

60 BİN DÖNÜM ALANDA KAYISI YETİŞTİRİYORUZ VE ARTISI DA VAR

 

Üreticiler'' Baskil ilçesinde toplam 60 bin dönüm alanda kayısı yetiştiriciliği yapmaktayız. Bu hesaba son dönemlerde başlayan susuz kayısı bahçeleri dâhil değil. İlçede bu sene don olayı yaşadığımız için çoğu bahçemizde ürün alamıyoruz. Bu nedenle bu sene Malatya pazarına girecek kayısının toplamındaki %5 ile %7' si Baskil kayısısı olacaktır'' dediler