BAŞKAN ULAŞ: 'ESNAF, GEREKLİ DESTEĞİ GÖREMEDİ'

BAŞKAN ULAŞ: 'ESNAF, GEREKLİ DESTEĞİ GÖREMEDİ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş, Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulundu.

2 dönemdir Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanlığını yürüten Mitat Ulaş, Ocak ayında ilimizde meydana gelen 6.8’lik deprem sonrası ve pandemi sürecinde esnafların yaşadığı sıkınlar hakkında bilgiler verdi.

 “DEPREM SONRASI DEVLETİMİZ ELAZIĞ’A SICAK YÜZÜNÜ GÖSTERDİ”

Başkan Ulaş; “Depremden önce Dünyada ekonomik sıkıntılar vardı. Bununla birlikte esnaflarımızda bu olumsuz durumdan etkileniyordu. Amerika’nın ve Avrupa’nın ülkemize yaptırımları vardı. Ülkemizi kıskaca almaya çalışıyorlardı. Doların artışıyla birlikte ürünlerin fiyat endeksi konusunda ciddi bir sıkıntı yaşıyorduk. Akabinde ilimizde 24 Ocak’ta büyük bir deprem yaşadık. Bu depremde canlarımız gitti. Ama şükrediyoruz ki bu kadar büyük bir depremde daha çok can kaybı yaşamadık. Ancak şehrimiz de çok büyük hasarlar oluştu. Depremin ardından herkes kendi canının derdine düştü. Depremden sonra esnaflarımızın bazısı 10-15 gün işletmelerini açamadı. Açanlarda iş yapamadı. Siftah yapmadan esnaflar kepenk kapattı. İlimize deprem sonrasında ciddi bir destek geldi. Devletimiz sıcak yüzünü ilimizde hissettirdi. Ülkemizin her tarafından ilimize destek geldi. Ama o malzemeler ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderdi. Depremde gördük ki Elazığ tek değil. Deprem sonrası birlik ve beraberlik üst düzeydeydi. Deprem sonrası Dünya’da korona virüs vakası meydana geldi. Virüs belli bir süre sonra ülkemizde de görülmeye başlandı. Bununla birlikte can çekişen esnafımızın durumu daha da kötü olmaya başladı. Öyle esnafımız oldu ki 45 -50 gün dükkanını açamadı. Açanlarda iş yapamadı. Esnafımız iş yapamayınca belli sıkıntılar meydana geldi. Bazı esnaflarımız 6 ay elektrik doğalgaz parasını ödeyemedi.2 yıl boyunca sıkıntı yaşan esnaflarımız korona virüsle birlikte esnafımızın tabiri caizse son damlası oldu. Çok şükür son zamanlarda hayat normale dönmeye başladı”dedi.

 “DEPREM SONRASI SIKINLAR ORTAYA ÇIKTI”

Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Esnaf Odası Başkanı Mitat Ulaş; “İlimizin bazı kesimleri görevlerini yaparak bir şeyler yapmaya çalıştı. Bir Erzincan depreminde, Van depreminde, Sakarya depreminde alınan desteği biz alamadık. Yavaş yavaş sıkınlar ortaya çıkmaya başladı. Esnafımıza krediler iki aşamalı verildi. Son dilimde pandemi süreci için verildi. Krediler üç aşamalı verildi. İlk iki kredi deprem bölgemize verildi. Krediden ilimiz ve Malatya faydalandı. Deprem sürecinde bakanlarımızla sürekli toplantılara katılıyorduk. STK’larımızla sürekli istişare halindeydik. Sorunlarımızı gündeme taşıyorduk. Ama faydasını ciddi anlamda göremedik. Bunu nereye çekerlerse çeksinler. Eğer gerçekten devletine milliyetçi kitle arıyorsan ilimiz milliyetçi bir kitledir. Elazığ Devletini seven Bayrağını seven bir toplumdur. Rakamlarla ifade edeyim. En son görüştüğümde 12 binin üzerinde KOSGEB’e başvuru olduğu 11 bin civarında esnafımıza KOSGEB kredi onayı vermiştir. Kredilerden ise 3 bine yakın kişi faydalanmıştır. Bu nasıl kredi desteğidir. Sayın Cumhurbaşkanımız esnafımızdan belge istenmeyecek diyor. Esnafımıza kısıtlama olmayacak. Ama bir taraftan bakıyorsun esnafımızdan belgeler isteniyor. Bazı açıklamalar yapınca dostlarımız bizlere kızıyor. Şunu da söyleyeyim KOSGEB müdürümüz ve ekibi, Ticaret Sanayi İl Müdürümüz ve ekipleri gibi bankalarda ciddi manada çalışsalardı, Bu kadar sıkıntı yaşamazdık. Kredi alanlar kendilerini bir nebzede kendilerini idame ettiler ama alamayanlar durumu sıkıntılı. Ey bankalar siz  bu şehirde para kazandınız ve kazanıyorsunuz. Gelinde bu günde sıkıntılı olan esnafımıza derman olun. Esnafımızdan para kazandın ve kazanmaya devam ediyorsun. Ama siz bu esnafımızın zor zamanında destek olmuyorsun. Esnafımızın skoru düşükmüş, esnafımıza sudan sebeplerle sıkıntı çıkarıyorsunuz. Şen esnafımızdan ipoteğini alıyorsun, kefilini alıyorsun. Hala skor arıyorsun. KOSGEB kredileri Eylül ayının sonuna kadar uzatıldı. Bankalarda ricam tüm yetkililerden ricam bu konuda destek bekliyoruz. Hep birlikte bir olalım şu sıkıntıyı giderelim. Esnafımıza bu kredileri verelim. Bankalarda korkmasın esnafımız aldığı krediyi geri öder. Esnafımız kimsenin parasını yemez”.

 “ESNAFLARIMIZLA BÜYÜK BİR AİLEYİZ”

Başkan Ulaş; “Biz oda olarak depremin akabinde koordineli bir şekilde başkanlarımızla STK’larımızla Valimizle, belediye başkanımızla ve yetkilerimizle sürekli istişare halindeydik. Oda olarak depremin akabinde esnaflarımla ikili diyaloğa geçtik. Esnaflarımızın istekleri yetkili mercilere ilettik. Devletimizin verdiği kredi sürecinde gecemizi gündüzüme kattık yapmamız gereken ne varsa bizler yapmaya çalıştık. Esnaflarımı ben ailem olarak görüyorum. Biz esnaflarımızla büyük bir aileyiz. Deprem sonrası 45 gün KOSGEB kredilerinde gece bir buçuğa kadar çalıştık. Personel arkadaşlarımızla birlikte. Öyle gün oldu personel arkadaşları gönderdim, Ben tek başıma çalıştım. Bu süreçte elimizden geleni yapmaya çalıştık. Bu süreçte faydalı olduk mu? Bir oda başkanısınız tek başına bir şey yapıyorsunuz. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalıştık. Ben her zaman söylüyorum. Bir alanda doğan bir sorunu çözüme kavuşması adına güzel tabloyu görmek istiyorsak. Şehrin bütün dinamiklerini bir olması lazım. Tek başına kimse bir şey yapamaz. Ben gelecekten çok umutluyum. İnşallah ilimizi ve ülkemizi güzel günler bekliyor”dedi.