BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI İÇİN TARİHİ FIRSAT

Erkan BAY/CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Hâkimiyet Gazetesi'ni ziyaret ederek gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

BAŞKAN ŞERİFOĞULLARI İÇİN TARİHİ FIRSAT
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BU ŞEHRİN SAHİBİNİN BELEDİYE BAŞKANI ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI OLDUĞUNU, 24 OCAK DEPREMİYLE BİRLİKTE ŞEHRİN TARİHİ BİR FIRSAT YAKALADIĞINI, SİYASİ İRADE VE KARARLILIK GÖSTEREREK ŞEHRİ GELECEĞE TAŞIYACAK BİR İMAR PLANI YAPMASI HALİNDE TARİHE GEÇECEK  BİR BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞINI İFADE EDEN CHP ELAZIĞ MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL, BU FIRSATI ŞANSA DÖNÜŞTÜRMENİN BAŞKA ŞERİFOĞULLARI’NIN KENDİ ELİNDE OLDUĞUNU BELİRTTİ.

 

 

24 Ocak gecesi yaşanan deprem sonrasında Devletin tüm kurumlarının anında gösterdiği refleks ile Elazığ’daki varlığını hissettirdiğini belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol,  deprem sonrası kriz yönetimi ile ilgili bir başarı sağlanmasına rağmen, sonraki süreçte insanların hak mağduriyetlerinin giderilmesi, can ve mal güvenliğin sağlanması ve mülkiyet haklarının korunmasına yönelik kaygılar ve endişeler oluştuğunu ifade etti.

 

HERKES ENDİŞELİ VE KARAMSAR

Deprem sonrası yıkılan, boşaltılan veya ağır hasarlı evlerin veya yaşamından kaynaklanan zararların karşılanması, şehirde sosyal, kültürel ve ticari hayatın devamı ile ilgili şehrin hemen her kesiminde ciddi bir endişe, belirsizlik ve kaygısının olduğunu ifade eden CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol,   kendisinin halk tarafından duyulan bu endişeleri zaman zaman dile getirdiğini,  depremi bir fırsata çevirebileceğimizi, bu depremin şehrimiz açısından bir dönüm ve çıkış noktası olabileceğini ifade ettiğini belirtti.

ELAZIĞ’I DOĞUNUN PARİS’İ HALİNE GETİREBİLİRİZ

1980 öncesi Elazığ ile ilgili doğunun Paris’i tanımı yapıldığını, şimdilerde de bu ifadenin kullanılmaya başlandığını ifade eden Erol, şunları söyledi: “Bu ifadelerden ve temennilerden de çok memnunum. Elazığ’ı yeniden bölgenin Paris’i haline getirebiliriz demiştim. Depremden çıkan ve ayakta duran bir cazibe merkezi yapabiliriz diye uğraşıyorum. Ama bu deprem sürecini sadece çadır kurmak, konteyner kurmak yerine sosyal konut yapmak olarak görürsek yanılırız ve bu kentin geleceği ile ilgili bir ufkumuz olmaz. Bunlar olmalı mıdır? Elbette olmalıdır. Ancak tek başına deprem sürecini bu şekilde değerlendirmek doğru değildir. Burada bir yaşam var, yaşanmışlıklar var.” dedi.

 

ÇEVRE KOMİSYONU’NUN İNCELEME YAPMASI ÇOK ÖNEMLİ

Elazığ’ın binlerce yıla dayalı bir kültürü ve tarihi olduğunu ifade eden Erol, “Bunları bir bütün olarak değerlendirmek lazım. Ben bu kaygılarımı ve endişelerimi her platformda dile getiriyorum. En son TBMM Bakanımıza müracaatta bulunarak, çevre komisyonunun ve imar ve turizm komisyonunun Elazığ’a gelerek inceleme yapmasını talep etmiştim. Çok kısa sürece meclis başkanımız bu çağrımıza cevap verdi. Bundan çok memnun oldum.  Hem Elazığ’da hem de Malatya’da incelemede bulunacaklar. Heyetin Elazığ’da inceleme yapması ve rapora dökmesi, buradaki beklentileri bizim de elimizde bir resmi bir belge niteliği taşıyacak. Bu çok önemli. Valilikte bir brifing çalışması olarak. Ben her kesimden yetkiliyi bekliyorum.” dedi.

NOT: İdlib’de düzenlenen hain saldırı da şehit olan askerlerimiz nedeniyle Çevre komisyonunun Elazığ ve Malatya ziyaretleri  ilerleyen bir zamana ertelenmiştir.

 

ELAZIĞ’IN BEKLENTİLERİ TOKİ KONUTLARIYLA TEK BAŞINA KARŞILANAMAZ

Devletin iyi niyetle çalıştığını ve bir eksikliğin olmadığını belirten Milletvekili Erol,“ Bu kentin beklentilerinin neler olduğunu, kentin yalnızca TOKİ’nin yapacağı evler olmadığını, kente vizyon nasıl katabiliriz, bu depremi örnek bir başarı hikayesi ve tüm ülkeye örnek olacak bir “Elazığ modeli ”ne nasıl dönüştürebiliriz, bunlar ile ilgili herkesin katkısını bekliyoruz.  Çevre komisyonunun yapacağı değerlendirme toplantısına mutlaka Belediye başkanımız da katılmalı. Milletvekillerimiz orada olmalı. Devletimiz iyi niyetli. Devletimiz en iyi şekilde hareket etmiştir, bir eksiklik yoktur.  Her süreci takip edeceğiz. Her ziyaret esnasında vatandaşların ayrı bir mağduriyeti ile karşı karşıya kalıyoruz.” dedi.

 

 AKSA’DA VİCDAN VE MERHAMET YOK MU?

Konteyner bölgesini ziyaret ettiğini, bu bölgelerde vatandaşlarımızın yeni bir talebi olduğunu ifade eden CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, şunları söyledi:   “Diyorlar ki  devletimiz sağ olsun bizleri evsiz bırakmamak için bizlere konteyner verdi. Gücümüz olmadığı için barındık konteynere. Ama ben bütün ısınmalarımı elektrikle karşılıyorum. Şimdi konteynerde oturduğum için bir bedel ödemiyorum ama elektriği kullandığım için bedel ödüyorum’ diyor. Elektriği AFAD ödemesi lazım. Ayrıca şunu da söylemek istiyorum, AKSA’yı anlayamıyorum. Bunlar da vicdan mı yok? İnsaf mı yok? Bu deprem bölgesinden elektrik parası almıyorum de. Milletime ve devletime katkım olsun de. Gerçekten anlayamıyorum. Bu nasıl iştir.” dedi.

 

50 BİN LİRA DESTEK YERİNE, ESNAFIN YANINDA ÇALIŞAN ELEMANLARIN 2 YIL SGK’SINI ÖDE

Milletvekili Erol, “Sicili bozuk olan esnaflara kredi verilmeyecek yönünde bilgiler var. Ben o zaman da karşı çıkmıştım. Esnaf, işi kötü gittiği için çekini ödeyemedi. SGK’sı yatıramadı. Buna katkı vermendeki amaç ne? Durumun iyi değil, ben sana yardım ediyorum. Doğru bir karar değil. Aslında şunu da yapabilirlerdi. Ben şunu önermiştim,  50 bin lira ödemek yerine yanında çalışan insanların 2 yıl boyunca SGK’larını devlet karşılasın. Çünkü esnaf hem işten eleman çıkarmayacak hem de istihdam devam edecek.  Esas sorunlar bundan sonra başlayacak. Kriz yönetimi öyle de olsa böyle de olsa başarılı tamamlanmıştır. Ama bundan sonra bu kentin kaderi ortada.” dedi.

 ELEŞTİRİ YOK YÖNLENDİRME VAR

Deprem sonrası yeni Elazığ’ın imar, inşa ve ihyasında Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’na büyük görev düştüğünü ifade eden CHP Elazığ Milletvekili Erol,“Ben eleştirmiyorum, yönlendiriyorum. Bu kentin sahibi belediye başkanıdır. Belediye Başkanı tarihi bir fırsat yakalamıştır. Elazığ ve kendisi için bir şansa çevirebilir. Buradan başarılı çıkması halinde tarih olur. Bu şehri ve şehrin 50-60 yıllık geleceğini  yeniden planlama şansı ve fırsatı kendi  elinde. Siyasi iradeni göster ve planla. Bizde sana destek olalım” dedi.

TOKİ İHALELERİNİN BEDELİ VATANDAŞTAN ÇIKACAK

Deprem sonrası TOKİ tarafından yapılarak hak sahiplerine verilecek konutlara ait iki ihalelerin yapıldığını, ancak kamuoyunda ve inşaat sektörünün içinde bulunan uzman görüşlerine göre fore kazık da dahil olmak üzere bir evin arsa bedeli dışında 100 metrekare evin maliyetinin 140 ile 150 bin lira  olduğunu ancak yapılan ihalelerde konutların metrekare birim fiyatlarının 273 bin lira  ve daha yukarılarda sonuçlandığını belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, bu bedellerin TOKİ tarafından değil vatandaş tarafından ödeneceği için pazarlık usulü ihalelerde de ciddi bir rekabet ve yarışın olması  gerektiğini ifade etti.

EKONOMİ ÖNCELİKLİ ELE ALINMALI

Şehrin bir an önce kalkınması ve gelişme sürecini aksatmadan devam ettirmesinin birinci şartının ekonomik hayatın normale dönmesi ve daha çok üretmesi olduğuna dikkat çeken CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, şunları söyledi: “Depremi şehrin imarı ve yeniden yapılandırılması için fırsata çevirme konusu, şehrin ekonomisi için de geçerlidir. Yeni bir şehir kurulması başta inşaat, mobilya, tekstil, konaklama, yeme içme, tarımsal üretim konularını tetikleyecek ve şehir bir yandan yeniden yapılanırken üretimin çarkları sürekli dönecek. İstihdam artacak, üretim artacak, ekonomi hızla büyüyecek ve önemli oranda katma değer üretecektir.

YERLİ FİRMALARIMIZ GÖZETİLMELİDİR

Şehrin yeniden yapılanması ile eş zamanlı ekonominin canlanması sürecinin daha etkin ve süratli olarak piyasalara yansıması, Elazığ’daki işsizlerin iş bularak evine ekmek götürmesi için yerli firmalarımıza öncelik verilmesinin gerekli olduğuna vurgu yapan Erol, bu konuda ETSO’nun öncülüğünde bir “Ekonomik Kurul” kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Yerli firmalarımızın da yapacakları işlerde makul fiyat ve sağlamlık konusunda hassas olmalarını dile getiren Erol, yöneticilerimizin iyi niyetlerinin suiistimal edilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.

ŞEHRİN CAZİBESİ DÜŞMEMELİ

Deprem sonrası şehrin yıkık ve virane bir görüntü arz etmesinin bir süre insanları umutsuz kıldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Erol, bu olumsuz durum ve duygulardan bir an önce çıkıp, yaralarımızın bir an önce sarılmasına herkesin destek vermesi gerektiğini belitti.

Elazığ’ın cazibesini yitirmesinin en çok Fırat Üniversitesi’ni tercih eden öğrencileri etkileyeceğini belirten Erol şunları söyledi. “Fırat üniversitemizde bugün 41 bin öğrencimiz eğitim görmektedir. Bu sayı önemli bir sayıdır ve şehrin ekonomisini canlı ve zinde tutan bir durumdur. Negatif duyguları hep önde tutar ve insanlarımızı olumsuz etkilenmesine sebep olacak eylem ve söylemlerde bulunursak Fırat Üniversitesini tercih eden öğrencilerin sayısı düşer ve bu durumda şehre olumsuz yansır” dedi.