Barzani Referandumuna Tepkiler Sürüyor

Nisa Yılmaz/ Kuzey Irak'ta gidilen referandumun ilan edildiği günden beri illegal ve gayrimeşru olarak ülkeler arasında Barzani referandumu, siyasilerin ve iki ülke halkının tartışma odağı oldu.

Barzani Referandumuna Tepkiler Sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mesut Barzani, düzenlediği bir basın toplasında referanduma gideceğini, Bağdat’ın anayasaya aykırı olarak gördüğü referandum kararı üzerine referanduma gitmekten vazgeçmeyeceğini söyleyen Barzani, “Referanduma gidiyoruz. Sadece referandum ile güvenliğimizi sağlayabiliriz. Bağdat yönetimi ve uluslararası topluluk ile bir çözüm bulmak için ellimizden gelenin en iyisini yaptık. Ama Bağdat bizi kabul etmedi ve bu adımı atmaya zorladı.” demişti.  Ayrıca Barzani, sınırı kapatmanın Türkiye'ye bir faydası olmayacağını belirtti. Kürtlerin hiçbir zaman bir istikrarsızlık faktörü olmadığını vurgulayan Barzani, uluslararası sınırlara bağlı kalınacağını söylemişti. İran ve PKK’nın referanduma tepki göstermesi ise medyada oldukça dikkat çekmişti.

İlk Tepki İbadi’ den Gelmişti

Barzani referandumuna ilk tepki Irak’tan gelmişti. Irak Başbakanı Haydar el İbadi' den geldi. İbadi, Irak'ın birliğini korumak için gerekli önlemleri alacaklarını söyledi. İbadi, "Irak'ın birliğini etkileyecek tek taraflı bir adım atmak anayasaya ve iç barışa aykırıdır" demişti.

Kerkük Toplantısı…

Resmi olarak IKBY’e bağlı olmayan Kerkük’te Milletvekili Hasan Turan, "Barzani, alenen tüm kesimleri tahrik ediyor. Irak Federal Güçleri Havice’ de DEAŞ’a karşı savaşırken Kerkük merkeze yapılan bu ziyaret sadece provokasyon niteliği taşıyor” diye konuştu. Hasan Turan, “Sergilenen tahrik bölgede durumu daha da güçlendiriyor, önümüzdeki gün ve saatlerde her şey olabilir” demişti.

Bozdağ: “Hükümetimiz ve Türkiye Kararlıdır”

Kuzey Irak’ta gidilen referandumun gayrimeşru bir karar olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise konuya ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu; “Biz söyledik, bu referandum kararı gayrimeşrudur ve yok hükmündedir. Irak'ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine ve egemenlik haklarının korunması konusunda herhangi bir farklı düşünceye sahip olmadığını ve bunları aynen kabul ettiğini de ilan etmelidir. Irak Hükümeti ile kendi aralarında olan anlaşmazlıkları çözmek için şartsız Irak Hükümeti ile görüşmelere başlamalıdır. Bu referandumun kesinlikle bölgedeki statülerde herhangi bir değişikliğe yol açmayacağını ve Irak Anayasası'nın kendileri için de bağlayıcı ve geçerli olduğunu bir kez daha deklare etmelidir. Bunları yaparsa, yaptığı yanlıştan o zaman dönmüş olur. Eğer yapmazsa o zaman bölge, bugünkünden daha fazla sıkıntılara gebe demektir. Yarın başka hadiseler olacak demektir ve Türkiye, burada (Irak) olup bitenleri, kendi milli güvenliği bakımından doğrudan bir tehdit olarak değerlendirmektedir. Bu tehdidin, bu riskin büyümemesi ve ortadan kaldırılması elbette bizim birinci önceliğimizdir. O nedenle diyoruz ki Türkiye, Irak, İran beraber, uluslararası toplumun desteği ve uluslararası meşruiyeti de gözeterek, buradaki gelişmeleri yakından takip edeceğiz. Hangi adımı ne zaman atacağımıza da bu çerçevede karar vereceğiz. Bölgemizde, bölgeyi yeni yangınlara, yeni kavgalara, yeni şiddet dalgalarına götürecek adımların atılmasına izin vermeyeceğiz. Hükümetimiz ve Türkiye kararlıdır.”

Barzani’nin Kuzey Irak’ta Gittiği Referandum İçin Halkın Görüşleri Şu Şekilde;

Mehmet Keskin: “Arkasında güçlü bir destek olmasa Türkiye’ye bulaşacak cesareti bulamazdı. Bu güçlü gücü herkes tahmin ediyordur ama yine de söyleyeceğim tabi ki Amerika. Amerika 15 Temmuz’da başaramadığı ülkeyi parçalama planını Barzani ile Irak’ta başarmayı hedefliyor. O kürdistan kurulmayacak kurulacak olursa da Diyarbakır başta olmak üzere Irak’ı ve destek veren bütün yerleri başlarına yıkabilecek bir gücümüz var. Başka ülkelerde devlet halkı savaşmaya ikna etmeye çalışırken Türkiye’de halk devleti savaşa girmeye ikna etmeye çalışıyor.”

Özgür Sayar: “Bu adım, bencilce bir davranış bence. Sadece kendi görüşünü savunan insanlara yönelik atılan bu adımla kargaşa ve karışıklık ortamı yaratılmaya çalışılıyor. Türkiye’de yaşayan kürtlerin bu referandumu destekleme ihtimali var. Kürtlerin toprak değil, benliklerini savunmak isteyeceklerini düşünüyorum.”