Balık Alırken Bunlara Dikkat Edin!

Nisa Yılmaz/ Kış aylarında balık, uzmanların da önerisiyle sıkça tüketilen bir besin haline geldi. Peki, farklı çeşitlerde tükettiğimiz balığı, satın alırken taze olup olmadığına dikkat ediyor muyuz? Balık alırken neye dikkat etmek gerekiyor? İşte balık seçmenin püf noktaları…

Balık Alırken Bunlara Dikkat Edin!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzmanlar, omega-3 yağ asitleri, D vitamini ve selenyum gibi besin ögelerini içermesi, zengin proteine sahip olması ve doymuş yağ içeriğinin düşük olmasından dolayı haftada en az bir veya iki kez balık tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Yapılan çalışmalar balık veya balık yağı tüketmenin kalbi ve damarları koruduğunu gösteriyor. Balığı düzenli tüketmenin yanında tazeliğine de dikkat etmek ve ona göre tüketmek gerekiyor. Kış aylarında en çok tüketilen balıklar arasında olan hamsi, istavrit, palamut, uskumru ve somon seçerken birkaç püf noktaya dikkat etmek yeteli.

Balığın Bayat Olduğunu Nasıl Anlarız?

Balıkçılıkla uğraşan Tamer Öbek, taze ve bayat balığın farklarını şöyle anlatıyor; “Taze balığın öncelikle bakıldığı anda bir albenisi vardır. Balığın gözleri ve derisi parlaktır ve denizin rengini hala üzerinde taşır. Kulakçığını açığında rengi kırmızıdır. Her şekilde kendini, taze ve canlı olduğunu belli eder. Bayat balığın gözleri, canlılığını yitirip sönük olmuştur. Gözlerinin etrafı kırmızı olur. Kulakçığını açtığımızda rengi siyahlaşıp, beyaza dönmüştür. Bayat balığın derisi ise mattır. Hamsi, istavrit ve palamut alırken bu noktalara dikkat etmek gerekiyor.”

Dondurulmuş ve Taze Balık Arasındaki Farklar Neler?

Dondurulmuş ve taze balık arasındaki farklara da değinen Öbek, dondurulmuş balığın sahip olduğu özellikler hakkında şu bilgileri verdi: “Dondurulmuş-şoklu balık, mat olur. Balığı temizlerken adeta eti dağılır, bütün bir şekilde durmaz. Canlı balık kendisini nasıl belli ediyorsa, dondurulmuş balık ta aynı şekilde bakıldığında belli oluyor. Dondurucudan çıkarılan balık,  5 dakika içerisinde renk değiştirmeye başlar. Kırmızı olan kulakçığın rengi, birkaç dakika sonra beyaza döner.”

Balığın Tam Sezonu!

Öbek, “Şuan her balığın sezonu. Hamsi, istavrit, çupra, levrek, Karadeniz somon… Havaların soğuduğu bu günlerde balık yemenin tam zamanı. Fiyatalar da gayet uygun, herkes rahatlıkla alıp tüketebilir.”

Hangi Balık, Nasıl Pişer?

Hangi balığın nasıl pişirileceği konusunda öneride bulunan Öbek; “Her balığın ayrı bir pişirilme özelliği var. Mesela çupra, mangalda yapılır. Çupra, fırında ve yağda da olur fakat ızgaradaki gibi lezzetli olmaz. Çupra yağlı bir balık çünkü ilave bir yağa ihtiyacı yoktur. İstavrit ise mısır unu ile kızartılıyor genellikle. Hamsi de fırında, ızgarada ve kızartma olarak tüketilebilir, damak tadına göre.”

Norveç Somonu ve Karadeniz Somonu

Somonun uzmanlar tarafından sıkça önerildiğini söyleyen Öbek, Karadeniz ve Norveç somonun çok farklı olmayıp, sadece yetiştiği suyun soğukluğuna göre farklılık gösterdiğini söyleyerek, “Karadeniz somonu ve Norveç somonu arasındaki fark; Norveç somonu daha soğuk bir suda yetişiyor. Tanesi ise 5-6 kilogram arasında değişiyor. Suyu çok soğuk olduğu için balığı da o kadar lezzetli oluyor. Karadeniz somonuna göre biraz daha yağlı ve lezzetli oluyor.”