Bakımsız Asansörler Tehlikenin İşareti Olabilir

Nisa Yılmaz/ Asansör işletme, bakım ve periyodik kontrol yönetmeliği 2012 yılında yürürlüğe girerek, asansörlerin yıllık denetimleri zorunlu hale getirilmişti. Son olarak 4 Mayıs 2018 yılında yürürlüğe giren asansör yönetmeliğiyle, elektrik ve makine mühendisleri tarafından yapılan asansör kontrollerinde asansörler, kırmızı, sarı, mavi ve yeşil olmak üzere güvenirliliği test ediliyor.

Bakımsız Asansörler Tehlikenin İşareti Olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Asansör kontrolleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yetkili kıldığı firmanın mühendisleri tarafından yapılıp, yerel yönetimlerin denetimleriyle asansörü güvenli bir şekilde faal hale getirmek amaçlanır.

Konuyla ilgili Hakimiyet Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Elektrik Mühendisi Selcen Aydoğmuş, asansör yapan üretici firmanın bu eksikliklerin giderilmesi aşamasında bina sahibine karşı teknik destek sunması ve ürün takibi yapmalarının büyük önem taşıdığını söylüyor.

 

En Önemli Kıstas: Periyodik Muayene ve İyi Malzeme

Asansör yönetmeliği hakkında bilgi veren Elektrik Mühendisi Selcen Aydoğmuş, asansör kontrolleri ile ilgili şunları söyledi: “Öncelikle bir asansörün dayanıklı olabilmesi için iyi malzemenin kullanılması ve düzenli bakım yapılması. Asansör panosunun içeriği TSE onaylı şalt malzeme kullanılması, kaçak akım koruma odası ve topraklama tertibatı bu noktada önem taşıyor. En önemli husus; pano içerisinde şalt malzemenin görevini görmesi, görevini görmeyen şalt malzemenin yeniden değiştirilmesi, faz lambalarının faz (sinyal) lambalarının yeniden gözden geçirilmesi, elektrik panosunun ve motor gövde topraklanmasının görev yaptığı bir ölçüm test cihazıyla ölçülür. Asansörlerde bu ölçüm her yıl yapılır.”

 

Asansörde yer alan etiketler ne anlama geliyor?

Asansörlerin güvenilirliğine göre etiketlendirildiğini belirten ve her etiketin iyileştirilme için farklı süreler tanıdığını söyleyen Aydoğmuş, “Asansörler, yapılan kontroller sonrasında etiketlendirilir. Bu etiketler; kırmızı, sarı, mavi ve yeşil renkten oluşur. Kırmızı etiket, yönetmelik gereğince kontrol edilen asansörün güvensiz ve kullanılamaz olduğunu gösterir. Sarı etiket, kontrol mühendisleri tarafından kontrol edildikten sonra asansörün kusurlu olduğunu gösterir. Mavi etiket, kontroller yapıldıktan sonra asansörün hafif kusurlu olduğu tespit edilir. Yönetmelikte bahsedilen hafif kusurlar, insan hayatını etkilemeyip daha çok estetik unsurların yer aldığı unsurlardır.

Tespit edilen kusurların ardından iyileştirme için mavilerde 4 yıl, sarı etiketlerde 120 gün, kırmızı etikette ise 60 gün iyileştirme süresi verilir. Verilen sürede iyileştirilmeyen asansörler mühürlenir.”

 

Elazığ Merkez, Ağın ve Sivrice’de 3 Bin 800 Asansör Denetlendi

Elazığ’da 2018 yılında AYK Teknik Muayene Hizmetleri tarafından yapılan asansör muayenelerinde Elazığ Merkez, Sivrice ve Ağın’da 3 bin 800 asansörde yapılan kontrolde yeşil ve mavi etikete sahip 2 bin 700, sarı ve kırmızı etikete sahip bin 100 asansör bulunuyor.