'BAHAR AYLARINDA DOĞRU BESLENMELİYİZ'

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Diyetisyen Ayşegül Keskinkılıç, bahar aylarında sağlıklı beslenme hakkında açıklamalarda bulundu.

'BAHAR AYLARINDA DOĞRU BESLENMELİYİZ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Keskinkılıç, "Uzun ve soğuk geçen kış günlerinin ardından yaz mevsimini karşılamaya hazırlandığımız şu güzel bahar günlerinde incecik kıyafetleri giymeye başladık bile.Kışın koyu renkli, kalın kıyafetlerinin altında saklayabildiğimiz fazla kilolar da şimdilerde iyice can sıkmaya başladı. Hâlbuki sağlıklı beslenerek formda kalmak ve bahar yorgunluğunu üzerimizden atmak mümkün.’’ dedi.

BAHAR AYLARININ GELMESİ İLE DEĞİŞİM GÖSTERİLEBİLİR

Ayşegül Keskinkılıç, ''Kış mevsiminde  vücut ısısını ayarlamak için vücutta meydana gelen oluşumlar bahar aylarının gelmesi ile değişiklik göstermektedir. Örneğin kış mevsiminde küçülen, büzüşen damarlar havaların ısınması ile beraber genleşmekte ve kanımız organlardan bütün vücuda eşit dağılmaktadır. Kış döneminden çıkıp bahar aylarına uyum sağlamaya çalışırken vücudumuz da bir takım tepkiler göstermekte olup,bazı rahatsızlıklara yakalanmamız kaçınılmaz olabiliyor.Solunum yolu rahatsızlıkları, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, alerjik reaksiyonlar, kas yorgunluğu, uyku hali vb."

Kış mevsiminde savunma mekanizmamız vücudumuzu sıkı koruma altına alırken havalar ısınınca otoimmün sistemimiz de gevşemeler meydana gelir. İşte bu durumda bahar aylarında sağlıklı beslenme modeli ile vücudumuzu koruma altına almak en mantıklı yol oluyor'' dedi.

RENKLİ BESLENMEK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Bahar aylarında  beslenmeyi  sıralayan Diyetisyen Keskinkılıç; "Renkli beslenmek bu dönemde bağışıklığımızı güçlendirmek adına büyük önem taşıyor. Artan vitamin-mineral  ihtiyacımızı diyet programımıza bolca ekleyerek karşılayabiliriz. Bağırsak florasının düzenlenmesi için probiyotikleri (kefir, probiyotik yoğurt) ve probiyotikleri (soğan, sarımsak vb.) listemize muhakkak ekliyoruz. Kahve, çay gibi kafein kaynaklarını abartmamaya özen göstermeliyiz. Gece yemeklerine son verilmeli, yatmadan 2.5 saat önce besin tüketimi bırakılmalıdır. Her gün düzenli olarak en az 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Haftada 1-3 kez lif ve protein kaynağı olan kurubaklagiller,günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmelidir.’’ diye konuştu.