ARAZİLER VERİLMEYEBİLİR

Erol KARA/Dubaili yatırımcıların Fırat Üniversitesinden talep ettiği arsa ile ilgili Elazığ Hakimiyet Gazetesine önemli açıklamalarda bulunan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım,''Şehrin dokusuna, vizyonuna, yapısına zarar verecek yatırımın gelmesine taraftar değiliz'' dedi.

ARAZİLER VERİLMEYEBİLİR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Hakimiyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

ISRAR ETMENİN BİR ANLAMI YOK

Kaldırım,” Üniversitenin bu araziye ihtiyacı varsa, vizyonu bakışı varsa, mutabık olunmayacaksa, ortak akıl bunu gerektirmiyorsa, çok da ısrar etmenin bir anlamı olmayacağını düşünüyorum.” dedi.

 

ARAZİLER VERİLMEYEBİLİR

Göreve geldiği günden beri Elazığ’ a  yabancı yatırımcı getirilmesi, 2. OSB‘nin kurulması 6. Bölge teşvikleri konusunda ki girişimleri ile sık sık gündeme gelen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Elazığ‘ın Kültür ve Sanat anlamında gelişimi için yurt içi ve yurt dışında tanıtım yapan ilk vali  olarak tarihe geçecek projelerle gündemde ki yerine koruyor.

Arap yatırımcıların Elazığ ‘a yapacağı yatırımlarla ilgili bir takım sıkıntılar olabilir ama bunu çözmek de bize düşer diyen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım,” Ankara da yapılan görüşmede alınan karar geçerlidir. Şehrin kısır tartışmalardan çıkması lazım. Üniversite’nin gelişimini önemsiyoruz. Üniversitenin gelecek vizyonu stratejileri açısından önemli olduğu noktasında bir ortak zemin oluşursa, araziler verilmeyebilir. Firma talep etti diye böyle bir katı tutum içine kimsenin olması da beklenemez. “ dedi.

 

ŞEHİRLER ORTAK AKIL İLE YÖNETİLİR

Var olan yatırımları daha çok nasıl geliştirebiliriz veya şehrin istihdamını nasıl artırabiliriz diye sürekli arayış içinde olduklarını söyleyen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Yatırımı ilimizde herkes istiyor. Yatırımcının gelmesini herkes istiyor. Tabi bunları kendimize dert ederek çözebiliriz. Var olan sorunlar ise istişare ile çözülür. Ortak akıl ile çözülür. Şehirler ortak akıl ile yönetilir. Bir kişi yönetemez. Başarılı olma şansıda yoktur. Sahiplenmede önemlidir’’ diye konuştu.

Elazığ Valisi Kaldırım,” İlimizin cazibe merkezi olmasını zaten son çıkan 6. Bölge ile birlikte gelen teşvikle ilimiz bu noktada gerçekten çok önemli adımlar atacak. 2. OSB’ sini kurdu. Sanayi alt yapısını güçlendiriyor. Kamunun ve  Devletin çok güzel yatırımları var. Bu yatırımlar da, gelecek yatırımcılarının önünü açacak. Buranın cazibe merkezi özellikle özel sektör açısından olmasına sağlayacak adımlar. 3. OSB çalışmalarına başladık. Var olan OSB ile ve diğer yatırım ortamı fevkalade iyi bir noktaya geldi. Kamu da üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor.Milletvekillerimiz, il Başkanımız, şehrin önemli sivil toplum kuruluşları, STK’lar, İş dünyası, Ticaret Odası ve  Borsa yaptığımız görüşmelerde mutabıklar. Şehre nasıl daha çok yatırımcı kazandırabiliriz diye düşünüyorlar.  Var olan yatırımları daha çok nasıl geliştirebiliriz veya şehrin istihdamını nasıl artırabiliriz veya bölgede özel sektör yatırımları anlamında parlayan bir yıldız nasıl olur? Bu konuda herkes mutabık herkes üzerine düşeni yapıyor.  Bu noktada şehirde gerekli istişare toplantıları yapılıyor. En son Cidde’ye gidildi. Şimdi Berlin de arkadaşlar.  Dubai ve Tokyo’ya gidilecek. Londra’ya gitme imkânlarına bakıyoruz. Değişik platformlarda ilimizin hem yatırım ortamı hem yeni yatırımcı kazandırma çalışmaları yapılacak. Hem de ilin Turizm ve Kültürel yönden tanıtımı için çalışmalara devam edilecek.Tabi bunlar istişare ile çözülür. Birlik ve beraberlik çok önemlidir. Birlik beraberlik vurgusu yapmamız lazım. Birleştirici olmamız lazım ve konuları akli selim ile değerlendirmek lazım.” diye konuştu.

Şehrin önemli aktörleri, önemli dinamikleri olduğunu söyleyen Vali Kaldırım, ‘’Bu aktör ve dinamiklerin hepsini kapsayıcı kuşatıcı bir anlayışta olması lazım. Biz şehri bir araya getirme anlamında. Gerekli toplantılar yapacağız ‘’şeklinde konuştu.

 

F.Ü ŞEHİR İÇİN ÖNEMLİ BİR MARKA

Kaldırım, ” Coğrafi konumu itibariyle gerek yapısı itibariyle, her şeyin en iyisini hak eden bir şehir Elazığ. Huzurlu ve güvenli bir şehir. Kale gibi bir şehir, ve bölgesinde birçok açıdan merkezlik üstlenecek noktada. Nasıl Sağlık da merkez ise, Eğitim de de aynı şekilde, ciddi bir marka ve merkez olmasını arzuluyoruz. Bunu hem özel sektör yatırımlarıyla hem kamu yatırımlarıyla, güçlendirilmesinden tarafız ve vizyonunun da bu doğrultuda olması gerektiğini hep vurguluyoruz ve düşünüyoruz.

Şehirde tam gün eğitime geçilmesi için inşallah bu yıl yapacağımız ihalelerle bunun tamamlamış olacağız. 2019 Yılı sonu itibariyle bunu tamamlamış olacağız. Yüksek öğretimde hem kalitenin yakalanması, hem de 2. Üniversite veya bir özel Üniversite açılması gündemde. Var olan Üniversitemiz 46 Bin öğrencisi ile gerçekten önemli bir marka değerdir şehrimizin. Çok ciddi de katkı sağlıyorlar. Dolayısıyla onunda geliştirilmesi daha çok üzerinde durmamız gereken konu. Potansiyelimiz daha da yüksek onu söylememiz lazım. 46 Bin öğrenci var olan başarılarını ötesine geçebilecek bir potansiyelimiz de var. Alt yapımız da var. O dinamiklerimiz de var. Bu konuda herkes mutabık. Üniversite hepimizin üzerinde durması gereken ve geliştirmemiz gereken bir alan. Bunun dışında 2. Üniversite ne olur, özel Üniversite ne olur bunları da yine şehrin Üniversite ile birlikte eğitim camiası ile birlikte diğer dinamikleriyle birlikte oturup konuşması gerekir. Zaten böyle bir gündem var şehir de. İnşallah istişare ile ortak akıl ile karar alınıp konuşulacak hususlardır. Şehir buna hazır olduğu zaman ortak karar aldığı zaman ortak akıl ile bunu hayata geçirecektir.” dedi.

 

GURUR VERİCİ

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, ‘’Fırat Üniversitesi’nin Sanayi ve özel sektör ile işbirliği halinde çalışıp aynı zamanda bölgede bir  AR-GE Merkezi olması ve Teknokent’i ile daha çok gelişmesi gurur verici’’ dedi.

Kaldırım,” Üniversite’nin Savunma sanayi alanında rol alması ve yenilikçi olması yeni patentler çıkarması gurur verici. Mesleki eğitimde var olan sektörlere ve gelecek sektörlere insan kaynağı  yetiştirme noktasında da daha odaklı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Üniversitemiz ile mutabıkız” şeklinde konuştu.

 

 ÜNİVERSİTE İLE TARTIŞILACAK BİR KONU YOK

Üniversite ile tartışılacak bir konunun olmadığını savunan Elazığ Valisi Kaldırım, ‘’Her şey uzlaşma ile, görüşme ile, istişare ile ve ortak akıl ile çözülür. Çözülmeyecek bir konu yok ‘’şeklinde konuştu.

 

ANKARA’DA YAPILAN GÖRÜŞME GEÇERLİDİR

Vali Kaldırım,” Arazi konusunda, taraflar arasında yanlış anlaşılmalar olabilir. Yani bir uluslararası bir markanın   burada yer talebi olmuştur. Yatırım talebi olmuştur, bunu beyan etmiş deklare etmiştir. Bizler de  kendilerine şehrimizle ilgili fırsatları Fırat Kalkınma Ajansı üzerinden sunmuşuzdur. Şehirde değişik kesimlerle görüşmeler yapılmıştır. En son Ankara’da Milletvekilleri, İl Başkanı ve Rektörümüzle görüşmeler yapılmıştır ve belli noktalarda da uzlaşma sağlanmıştır. Bu konuda kimsenin bir tereddüttü yok. Yatırımcının gelmesi, yatırımın şehre kazandırılması, yatırım konuları ve yatırımın şehre sağlayacağı katma değer noktasında kimsede bir tereddütü yok. Uzlaşma var, bir ortak fikir birliği var. Ankara’da yapılan görüşmede alınan karar geçerlidir. Şehrin kısır tartışmalardan çıkması lazım. Şehrin bir bütün halinde hareket etmesi lazım. Firma iki kez geldi değişik kesimlerle bir araya geldi. Görüşmelerini yaptılar. Milletvekilleriyle toplantılar yapıldı. Rektörümüzde ordaydı. Bir ortak zemin de buluşuldu yatırım yapılması noktasında. Konu Üniversite arazisinin talep edilmesi konusu ve büyüklüğü konusu. Ben daha öncede söyledim, buna şehir karar verir. Şehrin karar vermesi gerekir. Şehir karar vermezse yapılacak bir hamle doğru olmaz. Şehir böyle bir yatırımı istiyorsa ihtiyaç var demektir. Ama nerede yapılacağı konusunda da şehrin mutabık olması lazım.’’

 

HER KESİMİN FİKRİ ALINIR

Vali Kaldırım,’’Biz daha önce toplantılar yaptık. Bu toplantılara devam edilir. Yani her kesimin fikri alınır. Dinlenir, her kesimle istişare yapılır. Firmanın muhatabı sonuçta arazi istediği için üniversitedir. Üniversite ile firma tekrar bir araya getirilir. Tekrar görüştürülür. İlgili kesimler tekrar dinlenir. Bir ortak zeminde buluşulur.Üniversite’nin gelişimini önemsiyoruz. Üniversitenin gelecek vizyonu stratejileri açısından önemli olduğu noktasında bir ortak zemin oluşursa, araziler verilmeyebilir. Firma talep etti diye böyle bir katı tutum içine kimsenin olması da beklenemez.” şeklinde konuştu.

Üniversite’nin arsası konusunda şehirde bir rahatsızlık oluşacaksa uzlaşı olmayacaksa, yatırım yapmanın bir anlamı olmadığına işaret eden Vali Çetin Oktay Kaldırım,’’Ben sorunun ortak akıl ile uzlaşma ile çözülmesinden yanayım. Her kesimin bu konuda mutlaka bir şekilde mutabık olması gerektiğini düşünüyorum’’ diye konuştu.

 

ÇÖZÜM MERCİİ BENİM

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, ”Şehrin aktörleri, Dinamikleri, Siyasileri, Milletvekili, Ticaret Odası ve Borsası tekrar bir ara gelir aynı masa etrafında buluşur. Bende bu arabuluculuğa hazırım. Ben bunu üstlenmeye hazırım. Bana düşen görev de budur yani. Ben burada çözüm merciiyim. Uluslararası bir marka da,  bir alınganlık oluştu. İsminin tartışılmasını hiçbir firma istemez. Ama o alınganlıkta giderilebilir. Üniversite ile ilgili kesimlerle tekrar bir araya gelinir konuşulur. Alternatif yerler sunulmuştu. Tekrar sunulur. Üniversite arazisi konusunda şehrin ihtiyacı varsa, vizyonu bakışı varsa, Üniversitenin de ihtiyacı da varsa, ısrar etmenin ve mutabık olunmayacaksa, ortak akıl bunu gerektirmiyorsa, çok da ısrar etmenin bir anlamı olmayacağını düşünüyorum. Arazi büyük bir arazi belli bir bölümünün talep ettikleri 2200 Dönüm bunda da mutabık kalınabileceğini düşünüyorum. Ankara’da uzlaşı olacağını gördük. Dolayısıyla tekrar konuşulur. Bütün kesimlerle mutabık kalındığında Üniversite arazisi değil de başka bir arazide tekrar masaya yatırılır değerlendirilir.’’dedi.

 

FİRMA’NIN HAZAR GÖLÜNDE YATIRIM DÜŞÜNCELERİ VAR

Vali Kaldırım,’’Firma sadece Üniversite arazisinde değil Hazar gölünde de yatırım düşünceleri var. Sonuçta bir uzlaşıya varılır. Akli selim her zaman galip gelir. Her zaman bir çözüm bulunur. Bazen sıkıntılar olabilir özellikle şehirler büyüme aşamasında bu tür sıkıntıları çok yaşar. Sadece burası yaşamıyor. Bunu hedeflerken bu kolay olmuyor. Sancıları oluyor. Her şehir bunu yaşıyor. Dışarıdan yatırımcı gelmesine  herkes mutabık. Var olanların büyütülmesi istihdamın artırılmasında herkes bunda da mutabık. İnşallah ortak zemin yakalanır. Tekrar tarafları bir araya getirir uzlaşı zeminin ararız. Ben bu konuda çözüm çıkacağından eminim. Hiç kimse gelen yatırıma karşı durmaz.Bende, Rektörümüzün bu konuda arzulu olduğunu biliyorum. Bu projenin içinde eğitim ve Sağlık ta var. Bunun bizim Üniversiteye de katkısı olacaktır. Firma ile Üniversite ve diğer kesimlerin yanlış anlaşılmaların giderileceği konusunda eminim.” dedi.

 

YATIRIMLARIN YANINDAYIZ

Üniversite arazisi konusunda eğer gerçekten şehrin ciddi bir hassasiyeti varsa, ilgili firmaya ile yeniden görüşme yapılabileceğinin altını çizen Vali Kaldırım,” Biz ilgili firmaya şunu deriz, ”Kusura bakma burası şehrin farklı planları için önemli bir yer.” Başka bir yer bakın deriz. Alternatif yerler var onları değerlendirin deriz ve inşallah sorunu çözmüş oluruz.  Sadece bu yatırım değil bunun arkasında bir sürü yatırım gelecek. Katarlı ve Suud’lu geldi. Bunlar yatırıma başladılar. Başka yatırımcılarda geliyor. Bugün mesela 3500 Kişilik bir yatırımın görüşmelerini yaptık. Elazığlı bir firma. Sada Tekstil. Türkiye’de  olmayan entegre bir tesis kuracaklar. 3500 kişilik istihdam bu. Şehrin geleceğinin de özel sektörle, çok daha iyi noktalara gideceğini çok iyi seviyeye geleceğini düşünüyoruz. Gayretimiz, çabamız budur.’’dedi.

 

KONUŞURKEN DAHA DİKKATLİ OLMAK LAZIM

Vali Kaldırım,’’Hedefimiz Elazığ‘ın hak ettiği yere gelmesidir. Uluslararası cazibe merkezi olmasıdır. Kamu olarak şehre zarar vermeden şehrin dokusunu yapısını hedeflerini etkilemeden şehre uyacak bütün yatırımların yanında olacağımızı belirtiyoruz. Şehrin dokusuna, vizyonuna yapısına zarar verecek hiçbir yapının ve yatırımın  gelmesine  taraftar değiliz. Şehre istihdam sağlayacak şehrin hedeflerine vizyonuna hizmet edecek, her türlü yatırımın da, yanındayız.Ben bu açıdan şehirde birlik ve bütünlük görüyorum. Bunu hassasiyetle korumamız gerekir.  Şehirde herkes yatırım istiyor, yatırım alanları istiyor.Bu konuda birlik ve bütünlük var. Buna kimsenin zarar vermemesi gerekir. Konuşurken daha dikkatli ,şehre zarar vermeden konuşulması gerektiğini daha uzlaştırıcı konuşması gerektiğini  ve iletişim kanallarının kapanmaması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

 

ORTAK AKIL İLE HAREKET EDELİM

Konuşurken daha çok tartarak konuşulması gerektiğinin altını çizen Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım,” Gelebilecek potansiyeli olan yatırımcıları da üzecek, veya tekrar düşünmesine neden olacak ve  aklına sonu işareti bırakacak  söylemlerden uzak duralım. Birlik bütünlük halinde ortak akıl ile hareket edelim. Şehrimize güzel yatırımlar kazandıralım. Sorun varsa sorunları oturup, bir masa etrafında konuşursak, çözülmeyecek konu yoktur.Böylece dışarıya da doğru sinyaller vermiş oluruz. Çünkü ilimiz insan yapısı olarak geçekten çok sağlam.  Bunu biraz daha ön plana çıkaralım.” dedi.