'Altın, 300'lü Rakamları Bulacak'

Nisa Yılmaz/ Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret Çakmakçı, yılbaşı sonrasında altın piyasasında yaşanacak olan hareketliliğe dair açıklamalarda bulundu.

'Altın, 300'lü Rakamları Bulacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yılbaşının gelmesiyle birlikte altın piyasasında tekrar hareketlenmenin başlayacağını ve altının tekrar yükselişe geçeceğini söyleyen Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Çakmakçı; ““Altın fiyatlarında kesinlikle düşüş beklemiyoruz. Öncelikle bunu vatandaşın bilmeli. Piyasayı yükseliş konusunda da seçimin sonuçları etkileyecek. Önümüzü görebilme gibi bir şansımız yok şuan. Çünkü piyasalarda çok kırılgan bir hava var. Bütün piyasalar Amerika Merkez Bankası’nın faiz kararlarıyla hareket ediyor. Gelen fabrika siparişleri, işsizlik verileri, konut satışları yani bu bütün dünyadaki fiyatlar tamamen bu açıklanan verilere bağlı. Amerika ve Avrupa Merkez Bankası kararları. İçerdeyse tabi ki bizim Merkez bankamızın almış olduğu kararlar çok çok önemli. Özellikle dövizin düşmesiyle alakalı Merkez Banka’mızın almış olduğu ‘faizi yükseltme’ kararları tamamen dövize fren yaptırdı. Bunun bir de dezavantajı var elbette. Özellikle sanayiciler, ihracat ve ithalat yapan firmalar. Tabi kredi kullanarak bu adamlar iş yapıyor.”

“Seçime Kadar Sıkıntılarımızın Devam Edeceğini Düşünüyorum”         

Çakmakçı, “Şuan piyasalarda maalesef sektör olarak büyük bir sıkıntı içindeyiz. Düğün ve nişan mevsiminde değiliz öncelikle. Zaruri ihtiyaçlar dışında altına bir talep de yok. Tabi bu talebin olmaması sektörü bayağı bir sıkıntıya soktu. Biz önümüze umutla bakmaya çalışıyoruz. Müşterimize istediği her ürünü sunmaya çalışıyoruz. O konuda bir sıkıntımız yok fakat en büyük sıkıntımız işsizlik. Seçime kadar bu böyle devam edecek gibi görünüyor. Seçim sonrası inşallah bir güven ortamı sağlanacak. Mevcut hükümetin devam etmesiyle ekonomide bir denge sağlanmış olacak.” dedi.

“Faizlerde Denge Bir Türlü Sağlanamıyor”

Faizlerde dengenin bir türlü sağlanamadığını ifade eden Çakmakçı, şu ifadelerde bulundu: “Faizler kesinlikle bu şekilde devam etmez. Bu şekildeki faiz kararları iş adamlarına çok çok büyük zarar verir. Faizin geri çekilmesi dövizin tamamen yükselmesine sebep olur. Denge maalesef bir türlü sağlanamıyor. Dengenin nasıl sağlanacağını ekonomi uzmanları bizden çok çok iyi bilir. Yani bizim bu konuda bir fikir alışverişi yapmamız, görüş alışverişi yapmamız tabi ki yanlış olur. Piyasalar seçim kararını bekliyor şuan.”

“Altın Madenleri Küçülüyor”

Dünya üzerinde altın madenlerinin giderek küçüldüğünü ve altın çıkarma maliyetlerinin de arttığını söyleyen Çakmakçı; “Enflasyon da yüksek oranlara çıktı. Asgari ücret açıklandı. Tabi bu vatandaşı mutlu etti. Sonuçta bu alınan paralar piyasaya bir şekilde geri dönecek. Dönmesi esnafa bir nebze de olsa hareketlilik kazandıracak. Yani güzel şeyler oluyor olmaya da devam ediyor. İnşallah sıkıntılar bir şekilde giderilir. Ama bu zamanla olacak. Özellikle ben yatırımcı için şunları söylemek istiyorum. Kesinlikle yatırımcı altından kaçmasın, hiçbir zaman altından uzaklaşmasın, şuan altın alınabilecek rakamlarda. Bunun 3 ay 4 ay gibi bir öncesi rakamlara bakarsanız altın, 280’li rakamlardan 215’li rakamlara doğru seyrediyor. Bu rakamları biz kesinlikle göreceğiz. Belki bu rakamları bile arar duruma geleceğiz. Biz şuan 2019’un 2. çeyreğinde altın fiyatlarında 300’lü rakamları bekliyoruz. Öngörümüz, piyasa verilerini takip ettiğimizde Amerikan Merkez Bankası’nın 2019’da yapacağı faiz kararları bunlarda tabi faizi artırmak zorundalar. Amerika hükümeti de zor durumda. Madenler kapanma durumuna kadar gelmiş. Küçülen madenler var. Geçenlerde bir belgeselde izledim Güney Afrika da dünyanın en büyük altın madeni yüzde 50 küçülmeye gidiyor. Ben vatandaşı özellikle yatırımını kesinlikle altından yana yapmalarını öneriyorum.” dedi.