ALENİ KİRLİLİĞE DÖNÜŞMESİN

ŞEHRİMİZ İÇİN HARPUT'TAN SONRA İKİNCİ TURİZM CENNETİ OLAN HAZAR GÖLÜ, BUGÜNLERDE YERLİ VE YABANCI KONUKLARINI AĞIRLIYOR. ANCAK YOĞUN İLGİYE RAĞMEN GÖL VE ÇEVRESİNİN BAKIMSIZ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR. VATANDAŞLAR SAKLI GÜZELLİĞİN ALENİ KİRLİLİĞE DÖNÜŞMEMESİNİ BEKLİYOR

ALENİ KİRLİLİĞE DÖNÜŞMESİN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimiz hem tarih hem de doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip. Harput’ta tarih ve medeniyetlerin izini süren insanlar Hazar Baba Kayak Merkezi’nde kış turizminin, Hazar Gölü’nde ise yaz turizminin keyfini sürüyor.

HAZAR GÖLÜ YAZA HAZIR MI?

Aşırı sıcaklar ve piknik sezonunun başlaması ile birlikte il içi, il ve yurt dışından gelen hemşerilerimiz ile yabancı misafirlerimizin sıklıkla ziyaret ettiği mekânlardan biri de Hazar Gölü oluyor. Eşsiz manzarası, doğası ve sahilleri ile saklı bir güzellikte olan Hazar Gölü, her yıl on binlerce misafir ağırlıyor.

Geçmiş yılların yaz aylarında en çok dile getirilen ve eleştiri yapılan konulardan biri de Hazar Gölü etrafı ile piknik alanlarının temizliği ve bakımı olmuştu.

Özellikle hafta sonları çok sayıda piknikçiyi ağırlayan Hazar Gölü’nün hafta başı  resimleri sosyal medyada sık sık gündem olmuş ve önlem alınması istenmişti.

TEDBİRLER ARTIRILMALI

Vatandaşların da bilinçsiz kullanımları ve dikkatsizlikleri sonucu güzelim sahil kenarları ve piknik alanlarının sonraki kullanıcılara nezih bir şekilde bırakmak yerine sorumsuzca terkedilen alanlar ne yazık ki hem çevre kirliliğine hem de bazı hastalıklara sebep olabiliyor.

İLAÇLAMA DÜZENLİ YAPILMALI

Elazığ’ın yaz aylarında en fazla ziyaret edilen yeri olan Sivrice Hazar Gölü’nün etrafında düzenli olarak ilaçlamanın yapılması gerekiyor.Piknik  alanlarının düzenli olarak ilaçlanması ve vatandaşların tatillerini sorunsuz bir şekilde geçirmesi için her türlü imkanın kullanılması büyük bir önem taşıyor.

VALİ KALDIRIM DUYARLILIĞI

Klasik valiliğin çok ötesinde şehrin her alanda atılım ve açılım yaşamansında vizyoner kişiliği ile önemli roller üstlenen ve özellikle şehrin var olan turizm potansiyellerinin  daha etkin bir şekilde hizmete sunulması konusunda gayret gösteren Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın Hazar Gölü ve çevresini kendi kaderine terk etmeyeceği biliniyor.

BİRLİK AKTİF OLMALI

Yaz ayları ile birlikte etrafında bulunan yazlıkların dolmasıyla birlikte 30 bin nüfuslu bir ilçe konumuna yükselen Sivrice ve Hazar Gölü kıyılarındaki evsel atıkların toplanması amacıyla kurulan Hazar Gölü Çevre Birliği ne yazık ki geçtiğimiz yıllar iyi bir sınav verememiş, atıklar çöp yığınları haline gelerek haftalarca alınmadığı kamuoyunun gündemin de olmuştu.

Birliğin, çevre ve Şehircilik Bakanlığı imkânlarıyla ve yaz sezonuna özel ilimizdeki farklı kurumlardan alınacak desteklerle güçlendirilmesi ve geçmiş yıllarda yaşanan manzaraların yaşanmaması adına etkin bir çevre yönetiminin gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Hazar gölü çevresinin temizlenmesi amacıyla kurulan Hazar Gölü Çevre Birliği ise yeterli ve etkin çalışma yapamadığı, göl sahilinde bulunan kamu kurum tesisleri ile yazlıklardan temizlik bedeli adı altında ücret tahsil edilmesine rağmen bu hizmetin  yeterli olmadığı  iddia ediliyor.

ÇEVRE ZABITASI GÖREV YAPMALI

Bölgenin daha temiz olması ve hem yazlıklarda oturan insanlarımızın hem de piknik ve yüzme amacıyla gelen insanların çevre konusunda bilgilendirilmeleri için çevre zabıtalarının görevlendirilmesinin kirlilikle mücadelede etkili olacağını ifade eden vatandaşlar, bu konuda Sivrice belediyesi yerine il çevre ve şehircilik müdürlüğünün daha etkin olmasını istiyorlar.