AİLE DANIŞMANLIĞI SÜREKLİ DEĞİŞEN VE GELİŞEN BİR ALAN

Başak MERAL GÜNDÜZ/Ülkemizde ve dünyada son yıllarda bireysel danışmanlıktan faydalanma oranının artmasıyla birlikte aile danışmanlığı uzmanlık alanı da kendini hızla geliştiren bir alan oldu.Aile Danışmanı Hilal Sarıbay Göçer Danışmanlık sürecine dair sorularımızı yanıtladı.

AİLE DANIŞMANLIĞI SÜREKLİ DEĞİŞEN VE GELİŞEN BİR ALAN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

KENDİNİZİ TANITABİLİR MİSİNİZ ? 

Adım Hilal SARIBAY GÖÇER. Hisar Danışmanlık Merkezi kurucusuyum. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldum. İnönü Üniversitesinde Aile Sosyolojisi alanında yüksek lisans yaptım. Aile Danışmanlığı eğitimi aldım ve alanda ki en iyi kurumlardan biri  olan CİSED’den Evlilik ve Çift terapisi, Cinsel Terapi, Hipnoterapi, Efteğitimlerini aldım.  Farklı kurumlardan Oyun Terapi , Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimlerini de alarak aileye bütüncül bir bakışla yaklaşmaya devam ediyorum. 

 

HİSAR DANIŞMANLIK OLARAK NE TÜR HİZMETLER VERMEKTESİNİZ ?

Hisar Danışmanlık bünyesinde aile, bireysel, kurumsal danışmanlık  gibi hizmetlerin yanı sıra eğitim faaliyetleri de vermekteyiz. Kurumsal eğitimler ile şirketlerin içerisindeki uyumsuzlukların ötesine geçilebiliyor. Ayrıca her yaş grubuna hitap eden farklı alanlarda atölye çalışmalarımız da mevcut. Örneğin annelere yönelik uzun soluklu kitap atölyeleri , annelik okulu gibi eğitimlerin yanı sıra cinsel eğitim gibi konularda da atölye çalışmaları yapmaktayız. 

 

ATÖLYELERE İSTEYEN HERKES KATILABİLİYOR MU ?

Elbette başvuran kişilerin yaşına ve ilgi alanına uygun olan atölyelere isteyen herkes katılabiliyor. Hem bilgilendirme hem aktif katılımla geçen etkinliklerde zaman dolu dolu geçiyor. 

 

AİLE DANIŞMANLIĞI HİZMETİNİ TANITABİLİR MİSİNİZ ?

Aile Danışmanlığı   eşler aile ve çocuklar ve diğer aile bireyleri arasında sorunlar yaşandığında başvurulabilecek bir danışmanlık hizmetidir. Ayrıca bireysel sürece katılan bir aile üyesindeki gelişmenin, diğer aile bireylerini de etkileyerek daha uyumlu bir ortam yarattığı görülmektedir. Aile bir sistemdir ve sistemdeki her değişim diğerini etkiler.

 

AİLE DANIŞMANLIĞI HİZMETİ İÇİN ANNE, BABA VE ÇOCUKLAR GELİYOR DİYEBİLİR MİYİZ ? 

Aslında süreç genelde öyle işlese de kimi zaman aile büyüklerinin ya da akrabaların da dahil olduğu olabiliyor. Örneğin ailenin problem yaşadığı noktalar dahilinde farklı kişiler de davet edilebilir. 

 

GENÇLER EVLİLİK SÜRECİNDE BİR ÇOK SORUNLA KARŞILAŞABİLİYOR. BUNUNLA İLGİLİ NELER YAPILABİLİR ? 

Çiftlerin evlenme yolunda atacakları adımları atmadan evlilik öncesi danışmanlığa başvurmalarını öneriyoruz. Bu kişi sana uygundur yada değildir mantığıyla değil, bu kişi ile beklenti ve isteklerim uyuşuyor mu ne tür fedakarlıklarda bulunabilirim gibi bireysel farkındalıkların oluşturulduğu bir süreç işleniyor. Ayrıca evlilik öncesi cinsel danışmanlıkta bir ömür sağlıklı bir cinsel hayat için kaçınılmaz. 

 

ÇOCUKLARLA İLGİLİ GENELLİKLE NE TÜR PROBLEMLERDE BAŞVURU ALIYORSUNUZ ? 

Gelişim süreçlerinde her çocuğun kriz yaşadığı belli dönemler vardır. Özellikle 2,4,6,12 gibi yaşlarda aile çocuk arasında ki çatışmanın arttığı görülüyor. Bunun yanı sıra okul problemleri, akran problemleri, özgüven eksikliği gibi bir çok alanda oyun terapisi ile güzel sonuçlar elde etmek mümkün.

 

ERGENLİK DÖNEMİ İÇİN NELER SÖYLENEBİLİR ? 

Ailelerin danışmanlığa en çok  başvurduğu durumlardan biri de ergenlik dönemidir. Çocukluktan çıkışla birlikte benliğin ve özgürlük arayışının ön planda olduğu bu dönemde aile otoritesine karşı çıkılabiliyor ve çatışmalar artıyor. Bu sürecin geçici olduğu ve her ailenin bu dönemi yaşadığı unutulmamalı,  doğru rehberlik edilmelidir. 

 

ÇİFTLERE ÖNEREBİLECEĞİNİZ ANAHTAR ÖNERİLER VAR MI ?

Kadın ve erkek farklılıklarını bilerek karşındakine saygı duyarak ilişkilerini sürdürmelerini öneririm. Çatışmalar genellikle empati eksikliğinden kaynaklansa da temelinde bilgi eksikliği olabiliyor.