ADAY FAKTÖRÜ

CUMHURBAŞKANLIĞI İLE MİLETVEKİLLERİN AYRI AYRI OYLANACAĞI 24 HAZİRAN SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE HERKESİN MERAK ETTİĞİ ADAYLARIN ŞEHRİN BÖLGESEL OLARAK KUŞATIP KUŞATMAYACAĞI VE HALKTA KARŞILIĞI OLAN İSİM OLUP OLMAYACAKLARI

ADAY FAKTÖRÜ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Haziran seçimlerinde gözler partilerin kesin aday listesine çevrildi. 21 Mayıs’ta kesinleşecek listelerin nasıl oluşacağı, seçmenlerin ve partililerin taleplerine cevap verip vermeyeceği merak konusu oldu.

 

SONUÇLARI ETKİLER Mİ?

Partilerin seçimlerde aday olarak göstereceği isimlerin parti oylarını ciddi oranda olumlu ya da olumsuz etkileyeceği bir seçiminin yaşanacağını ifade eden siyasi gözlemciler, bu milletvekili seçiminde partilerden ziyade adayların yarışacağını ifade ediyorlar.

 

NASIL BİR ADAY?

Bu seçimlere 200 yılın en önemli seçimi misyonunu yükleyen Ak Parti’nin hem cumhurbaşkanlığında hem de milletvekilliğinde en yüksek oyu almayı amaçladığı düşünülürse adaylar hususunda çok ciddi ve titiz bir çalışma yapmaları gerekiyor. Aday listelerinde yer bulacak isimlerin mevcut parti oyunu korumanın ötesinde yeni oy kitleleri ve kararsız seçmenleri partiye yöneltecek adaylardan oluşması bekleniyor.

 

BÖLGESEL DENGE

Aday listelerinde seçmenlerin en çok dikkat ettiği ve zaman zaman tepki gösterdiği konu bölgesel temsil. Geçmiş yıllarda adayların mensup oldukları coğrafi bölgelerdeki dengesizlik ve sadece bir bölgeye verilen ağırlık zaman zaman eleştiri konusu olmuş ve kararsız seçmenleri yeni arayışlara itmişti. Ak Parti Genel Merkezi ile teşkilatlarının bu seçimlerde daha dikkatli davranarak bölgesel denge konusunda doğru tercihler yapması ve bu konuda ısrarcı olması bekleniyor.

 

SEÇMEN HASSASLAŞTI

24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak seçmenlerin birçok konuda olduğu gibi adaylar konusunda da hassas olacağı, şehirde ve halkta karşılığı olmayan isimlerin açıklanmasının ardından tepkisini sandıkta verebileceğini belirten siyasi gözlemciler, kendi gönül verdiği parti olsa bile beğenmediği adaya oy vermeme eğiliminde olduğunu ifade ediyorlar.

 

İKİ SANDIK İKİ SONUÇ MU?

Biri Cumhurbaşkanlığı biri de milletvekillerinin oylanacağı 24 Haziran seçimlerinde sandıklardan farklı sonuçlar çıkması ihtimali üzerinde duran siyasi gözlemciler, Cumhurbaşkanlığında Tayyip Erdoğan’a destek veren bazı seçmenlerin milletvekili seçimlerinde farklı bir tercih ortaya koyma ihtimalinin de olduğunu ifade ederek bunun yaşanmaması için aday listesinin kucaklayıcı ve kuşatıcı olması gerektiğini ifade ediyorlar.

 

HİSSİ DAVRANILIRSA NE OLUR?

24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanlığında Tayyip Erdoğan’a milletvekilliğinde ise Ak Parti dışında farklı bir partiye oy verilmesi halinde sistemin hizmet üretmesinin ve başkanlık sisteminden beklenen hızlı ve seri bir şekilde projeleri hayata geçirmenin mümkün olamayacağını ifade eden siyasi gözlemciler, parlamentoda yeterli çoğunluğun sağlanamadığı takdirde yeni ekonomik kaosların olabileceğini ifade ediyorlar.

 

TÜRKİYE’NİN SEÇİMİ

Siyasi Gözlemciler,24 Haziran seçimlerinin Tayyip Erdoğan ile diğer Cumhurbaşkanı adayları arasında geçen bir seçim olmadığını bu seçimlerin ülkenin geleceğini ve kaderini etkileyeceğini ifade ettiler.