AÇIK'TAN ÖNEMLİ UYARILAR

Gün geçmiyor ki bir kadın cinayeti haberi okumamış ya da izlememiş olalım. Ülkemizin trafik kazalarından sonra en çok kurban verdiğimiz alan kadın cinayetleri.

AÇIK'TAN ÖNEMLİ UYARILAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul sözleşmesi ve bunun getirdiği yasal düzenlemeleri, şiddetli cezalar ve uzaklaştırma kararları bile kadın cinayetlerinin önüne geçmedi, geçemedi.

İlimizde de bu tür şiddet vakalarının sayısı ne yazık ki her gün artıyor. Geçtiğimiz günlerde yine bir kadının boşanmak istediği eşi tarafından öldürülmesi, kadının annesinin de yaralanması olayı da gösteriyor ki konu ciddi ve önemli.

Günlük hayatta en çok karşılaştığımız bu olaylar, başta sigara ve toplum sağlığı alanındaki çalışmalarıyla dikkat çeken hemşerimiz Yasemin Açık’ın da tepkisine sebep oldu.

 Bilim insanı yanında kadınlara yönelik çalışmalarıyla da öne çıkan Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, hiçbir şekilde izahı ve gerekçesi olmayan çok önemli bir toplumsal sorun ve yaşama hakkı ihlali olduğunu, hiçbir gerekçe hiçbir kişiye karşısındakini öldürme hakkı verilemeyeceğini, bu durumun en ağır şekilde cezalandırma, toplumsal soyutlama ve rehabilitasyon gerektiren büyük bir suç olduğunu belirtti.

Elazığ’ın  toplumsal hoşgörünün ve hassasiyetin yüksek olduğu, insani değerlerin en güzel örneklerinin yaşandığı bir şehir olduğunu, böylesi cinayetlerin yaşanması kendilerini derinden üzdüğünü belirten Açık, kadına yönelik şiddetin cinayet noktasına gelmeden önlenmesi için hem şehir hem de ülke olarak daha yüksek bir bilinç düzeyine ulaşmamız, konuya ilişkin zihniyet değişikliği ve savunuculuk oluşturmamız gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Yasemin Açık Hocamızın içini yakan bu gerçeklik vicdanlı tüm insanlarında içini yakıyor. Nasıl çözülür, hangi metotlar kullanılır bilinmez ama olayın belki de en önemli tarafı anlık öfkenin kontrol edilememesi ve bu kontrolsüzlüğün şiddet ve cinayet olarak kendini göstermesi.

Bu sebeple çözümler arasında psikolojik önlem ve ön almayı gerektiren programlar geliştirilmeli, basın yayın kuruluşlarında öfke kontrolü ve karşıdakini anlama ve empati yapma ile ilgili özel programlar yapılmalıdır. Bu tür cinayetlerin ve şiddetin çözüm yolunun sert yasalar ve ağır cezalar olmadığı görüldü. Gözü dönen adam ne cezayı ne hapsi düşünüyor. Herkese sekinet tavsiyesi ile birlikte bilimsel anlamda bir proje ile bu konu ülke sathında yaygınlaştırılmalıdır.

Yasemin Açık Hocamızın öneri ve görüşlerine dikkat kesilmeli ve önlemler tez elden alınmalı.