8 BİN KONUT HAYAL Mİ?

YARIN İLİMİZE GELECEK OLAN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM'UN 31 ARALIK TARİHİNE KADAR 8 BİN KONUTUN TESLİM EDİLECEĞİ AÇIKLAMALARINA RAĞMEN KONUTLARIN SADECE 2.376'SI TESLİME HAZIR HALE GELEBİLİYOR. İNŞAATLARI DEVAM EDEN KONUTLARIN DA ANCAK ÖNÜMÜZDEKİ YAZ AYLARINDA TESLİM EDİLEBİLECEĞİ İFADE EDİLİYOR

8 BİN KONUT HAYAL Mİ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yarın ilimize gelerek TOKi tarafından yürütülen konut projelerini yerinde inceleyecek olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u birçok sürpriz bekliyor.

Bakan Kurum, şantiyelerdeki eksiklikleri görmekle birlikte daha önce açıkladığı ve 31 Aralık tarihine kadar 8 bin konutun teslim edileceği beyanını zora sokacak manzaralar ile karşılaşacak ve teslim tarihine kadar bu sayıda konuta ulaşmak için firmalara uyarılarda bulunacak.

8 BİN KONUTUN TESLİM EDİLECEĞİ AÇIKLANMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 24 Ocak depreminin ardından ilimizde 19 bin 668 konutun ihalesini gerçekleştirmiş ve bunların yaklaşık 8 bin adedinin 31 Aralık tarihine kadar hak sahiplerine teslim edilmesi planlanmıştı. Geriye kalan konutların ise 2021 yılının ilk yarısında hak sahiplerine teslim edileceğini açıklanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Bakan Kurum da yaptığı açıklamada konutların 8 bin adedinin yılsonuna kadar tamamlanarak hak sahiplerine verileceğini ifade etmişti.

8 BİN HAYAL Mİ?

Hakimiyet Gazetesi olarak yaptığımız araştırmada ilginç bilgilere ulaştık. İhale kapsamında 180 ya da 200 gün süre verilen inşaatların şartnamede belirtilen süreler içerisinde bitirilmesinin mümkün olmadığını gören muhabirlerimiz, Bakan Kurum’un bu tablo karşısında ilgili firmalara ciddi yaptırım ve uyarılarda bulunabileceğini ifade ediyorlar.

İŞTE BÖLGE BÖLGE TAMAMLANAN KONUTLAR

Yaptığımız araştırmaya göre ilimiz genelinde yapılan ve teslime hazır hale getirilen TOKİ projeleri ve konut sayıları şöyle:

Gümüşkavak Mahallesi: 184 konut

Karşıyaka Mahallesi: 439 konut

Aksaray: 301 konut

Dilek ve Petek siteleri : 179 konut

Akçakiraz: 111 konut

Yazıkonak: 381 konut

Yemişlikte konutlar tamamlansa da ortak girişim firmaları arasındaki anlaşmazlık sebebiyle altyapı ve çevre düzenlenmesi yapılamayan 781 konut

Toplamda: 2.376 konut

BİR AY SÜRE VAR

Bakan Kurum’un 8 bin konutun teslim edileceğini açıkladığı tarih olan 31 Aralık tarihine kadar yaklaşık bir ay gibi kısa bir süre var. Bu süre içerisinde geriye kalan yaklaşık 5.600 konutun tamamlanarak teslim edilme aşamasına gelmesine imkânsız gözüyle bakılıyor.

Mevsim şartlarının elverişsizliği ile üç vardiya çalışılmasına rağmen fiziki tamamlanmanın bu tarihe kadar yetiştirilmesinin mümkün olmadığı ifade ediliyor.

 

EK SÜRE VERİLECEK Mİ?

TOKİ tarafından ilk ihale edilen firmalara 200 gün, sonradan ihale edilen firmalara 180 gün süre tanındığını, davetiye usulü yapılan ihalelere; altyapısı, tecrübesi, güvenirliği ve makine parkı zengin firmaların davet edildiğini, pazarlık usulü yapılan ihale bedellerinin TOKİ’nin yaptığı aynı özellikteki açık ihale usulü konut fiyatlarının neredeyse üç katı bir fiyata verildiğini ifade eden uzmanlar, bu kadar avantajlı ihale şartlarına rağmen firmaların neden zamanında inşaatları tamamlayamadığı merak konusu oldu.

Kış mevsimine girilmesine rağmen hala konteynerlerde yaşam mücadelesi veren hak sahibi hemşerilerimizin kendi evlerine bu kışın da kavuşamama ihtimaline karşı tedirgin oldukları ve konuya yetkililerce el atılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, Bakan Kurum’un bu tablo karşısında nasıl bir tavır takınacağını ve nasıl bir formül geliştirileceğini merak ettiklerini belirtiyorlar.