6.8 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM DE HASAR ALMAYAN TEK MAHALLE 'HARPUT'

Erkan BAY/Elazığ'da meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem dolayısıyla bir çok mahallede bulunan binanlar hasar görürken, Elazığ'ın tarihi mahallesi Harput'ta bulunan tarihi yapılar ve binalar hasar görmedi.

6.8 ŞİDDETİNDEKİ DEPREM DE HASAR ALMAYAN TEK MAHALLE 'HARPUT'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarih ve kültürün iç içe geçtiği Harput, içinde barındırdığı Urartular, Hurriler, Asurlular, Selçuklular, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlerden kalma tarihi yapılarıyla bir açık hava müzesini andırırken, Elazığ’da meydana gelen 6.8 şiddetindeki deprem de hiç hasarın oluşmadığı mahalle olarak da dikkat çekti.

2018 yılında UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan karar sonrası Harput, Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmesi ile birlikte tüm dünyanın dikkatini çeken Harput'ta, Urartu krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan Harput Kalesi, İtalya’da bulunan Pisa kulesinden daha eğri olan Ulu Cami minaresi ve tarihi konakları depremden etkilenmeyerek, geçmiş yıllar da yapılan mimari yapıların ne kadar sağlam olduğunu gözler önüne serdi.

Konu ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Harput Muhtarı Zülküf Demirpolat, “Her zaman şunu söyledim, Ata topraklarına mutlaka geri dönmemiz lazım. Horasan harcı dediğimiz veya elle yapılan o günkü yapılar da deprem nedeniyle her hangi bir çatlak veya sıkıntı meydana gelmedi. Onun için mutlaka Elazığ’ın yeniden Harput’a gelerek tarım alanından çıkıp yerleşmesi lazım. Bizden sonraki nesillere iyi bir miras bırakalım.” dedi.