6.8'LE YIKILDIK!

ELAZIĞ, 6.8 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMDE HEM BİNA HEM DE İNSANLIK OLARAK SINAV VERDİ. BÖYLESİNE ŞİDDETLİ BİR DEPREMDE ŞEHİR MERKEZİNDE SADACE 3 BİNANIN YIKILMASI, YAPILARIN DAYANIKLILIĞINI GÖSTERMEKLE BİRLİKTE BİRÇOK BİNADA OLUŞAN HASAR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ACİL HALE GETİRDİ

6.8'LE YIKILDIK!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’da 6.8 şiddetinde gerçekleşen depremin ardından 38 hemşerimizi kaybettik. Enkaz altından sağ olarak çıkartılan 46 hemşerimizin tedavileri sürüyor.

Deprem uzmanlarının, özellikle hemşerimiz Prof. Dr. Naci Görür’ün yakın bir zaman önce dikkat çektiği ve olması halinde şehirde büyük bir yıkımın yaşanacağı ifade edilen depremde Elazığ birçok açıdan önemli bir sınav verdi.

YAPILAR DAYANIKLI ÇIKTI

Cuma günü akşam saatlerinde çok şiddetli olarak hissedilen depremde Elazığ’ın yapı stokunun çok da kötü olmadığı, 1999’da çıkan deprem yönetmeliğine uygun binalarda hiçbir sorun yaşanmazken, yıkılan 3 binanın 1980’li yıllarda yapılan binalardan olması, dikkatleri eski binalara çevirdi.

1970, 80 ve 90 yıllarda yapılan birçok binanın depremden etkilenmemesi ise şehrimizin yapı stokunun çok da kötü bir durumda olmadığını ortaya çıkardı.

Birçoğu 30-40 yıl önce inşa edilen binaların ayakta kalması ve büyük bir yıkım olmamasını, kullanılan malzeme ve işçilikten kaynaklandığını ifade eden vatandaşlar, yılların ve özellikle Cuma günü depremin çok yorduğu bu binaların ivedilikle dönüştürülmesinin şart olduğunu ifade ediyorlar.

DAYANIŞMANIN EN GÜZELİ

Cuma akşamı gerçekleşen depreminin ardında başta Elazığlı hemşerilerimiz olmak üzere yıkımların olduğu bölgeye akın edildi. Kendi evlerinde bir sorun ve problem olmadığını gören hemşerilerimiz, kendi çocuklarını güvenli bir yere bıraktıktan sonra enkaz altında bulunan hemşerilerimizin kurtarılması için destek verdiler.

KRİZ MASASI ANINDA FAALİYETE GEÇTİ

Depremin  hemen ardından Vali Kaldırım’ın anında afet yönetim merkezini oluşturması ve tüm kurumların bu kurumun emri altında çalışma yürütmesini sağlaması takdire şayandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önce Vali Kaldırım’dan bilgi alıp sonrasında da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Faruk Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ilimize göndermesi de devletimizin enkaz altında kalan insanları kurtarmak ve yaraları sarmak amacıyla anında harekete geçmesi  takdir edildi.

CUMHURBAŞKANI’NDAN ZİYARET

Depremden bir gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilimize gelerek hem depremde vefat eden hemşerilerimizin cenaze namazına katıldı hem de yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Cumhurbaşkanı ile birlikte Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Eski başbakan Binali Yıldırım, eski milletvekilleri ve Elazığlı bürokratlar da şehrimize gelerek halkımızın acılarını paylaştılar.

STK’LAR SAHADAYDI

Depremin ilk saatlerinden itibaren STK’lar hep sahada oldu. Hem arama kurtarma çalışmalarına katılan hem de yardım ulaştırma konusunda gayret gösteren STK’lar ciddi bir performans ortaya koydular.

TÜM TESİSLER HALKA AÇILDI

Şehrimizde yaşayan şiddetli deprem sebebiyle evlerinde hasar olduğu  için bina içerisine giremeyen hemşerilerimize hem kamu kurumları, hem camiler hem de özel kuruluşlar kucak açtılar. Kamuya ait tüm sosyal tesisler, okullar, camiler, taziye evleri, KYK yurtları anında açıldı ve barınma imkanı sağlandı. İlerleyen saatlerde de sıcak çorba ikramında bulunuldu.

Elazığ’daki bazı özel kuruluşlar da vatandaşlarımızı misafir edeceklerini ilan ettiler.

MEDYA YOĞUN ÇALIŞTI

Depremin ilk yaşandığı anda haber ajansları ve televizyon ile gazetelerin yerel muhabirleri tüm medyaya haber geçerken, ilerleyen saatlerde başta Diyarbakır olmak üzere birçok muhabir ilimize geldi. Cumartesi sabahından itibaren tüm ulusal televizyon kanallarının canlı yayın araçları ve muhabirleri ilimizde oldu. TRT Haber, haber programlarını  Elazığ’dan canlı olarak sundu.

İlimizdeki televizyon ve haber ajansları muhabirleri de depremin yaşandığı ilk andan itibaren canlı bağlantılar yaparak tüm ülkeye duyurdular.

Kanal Fırat ve Kanal 23 de olayları ve gelişmeleri anında izleyicilerine ulaştırdı.

YARDIMLAR ANINDA YETİŞTİ

Depremden mağdur olan halkımıza dağıtılmak üzere ülkenin dört bir yanından hatta Azerbaycan olma üzere dış ülkelerden gelen yardımlar AFAD’a teslim edildi ve ihtiyaç bulunan noktalara buradan dağıtımı gerçekleştirildi. Havaların soğuk olması dolayısıyla geceleri çadırda kalan insanlar ısıtıcı ihtiyaçlarını ilgililere ilettikten sonra bu talepleri anında karşılandı.

SOSYAL MEDYA DENSİZLİKLERİ

Depreminin ardından birçok vatandaş yardım etme isteklerini belirtirken, sanatçı haluk levent ilk etapta 500 adet yalıtımlı çadır gönderdiklerini açıklarken, bazı sosyal medya kullanıcıları, Elazığ’ın etnik kökeni tartışması başlatıp alçakça bir propagandaya başladılar. Bu tür paylaşımlara hem kendi hesaplarından hem de diğer hesaplardan gerekli karşılığı veren Elazığlılar, siyasi ve etnik ayrım göstermeden duyarlılık gösteren insanlarla birlikte yardım faaliyetlerini sürdürdüler.