450 YILLIK MESCİD İBADETE AÇILIYOR

Elazığ'da bulunan tarihi Dabakhane Mescidi'nde restorasyon çalışmaları başladı. Çalışmalarından ardından mescid ibadete açılacak.

450 YILLIK MESCİD İBADETE AÇILIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ'ın tarihi mahallesi olan Harput'ta bulunan 17 yy.dan kalma Dabakhane Mescidi'nde restorasyon çalışmaları başlatıldı. Elazığ Belediyesi KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu) tarafından başlatılan çalışmaların sonucunda ibadete açılacak. Dabakhane Mescidi ismini dabakhane şifaları sularından alıyor. Osmanlı döneminde İpek Yolu güzergahlarından birinin üzerine inşaa edilen mescid yoldan geçenlerin ihtiyaçlarını gidermesi ve ibadet edebilmesi amacıyla yapılmış. Mescidden geriye sadece bir duvarı kalmış durumda. 

"MESCİD ESKİ HALİNE UYGUN RESTORE EDİLECEK"

Elazığ Belediyesi KUDEB Başkanı Sanat Tarihi Uzmanı Kadir Atıcı:"Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz'ın talimatıyla Dabakhane Mescidi'nde 2016-2017 yıllarında kazı ve sondaj çalışmaları başlattık. Kazı ve sondaj çalışmaları sonrasında restorasyon projeleri de tamamladık. 2017 yılı içerisinde proje Dıyarbakır Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından onaylandı. Biz de Elazığ Belediyesi olarak 2017 yılı sonlarında ihaleye çıktık. Dabakhane Mescidi'ni eski fotoğraflarından esinlenerek orada restorasyon çalışmalarını başlatacağız.

"MESCİD'DE RESTORASYON 6 AY SÜRECEK"

Atıcı:"Dabakhane Mescidi 17 yy. Osmanlı Mimari eseridir. Küçük bir yapıdır. Genellikle yol güzergahlarında ihtiyaca cevap verebilmesi için mescidler ve namazgahlar yapılırdı. Harput'ta namazgah bulunmamaktadır. Onun yerine mescidler yapılmıştır. Bu yapıyı restore ettikten sonra mescid olarak faaliyete geçireceğiz. Restorasyon çalışmaları 6 ay kadar sürecektir. Daha sonra çevre düzenleme ve rekrasyon çalışmaları yapılacaktır. En önemlisi de mescidin altında bulunan dere kısmını halka açık piknik alanına dönüştüreceğiz. Mescid de yoldan geçenlerin ihtiyaçlarını giderecek. İbadet etmek isteyenler ibadetlerini gerçekleştireceklerdir" ifadelerini kullandı.