40 YILLIK ELAZIĞLI USTA

Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde 27 yıldır 'Harputlu İbrahim' olarak tanınan İbrahim Kara, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alan radyo ve elektronik cihaz tamirciliği yaparak kazancını sağlıyor. 60 yaşındaki usta İbrahim, aynı zamanda boş vakitlerinde bağlama çalarak zaman geçiriyor.

40 YILLIK ELAZIĞLI USTA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Teknolojinin gelişmesi ile beraber birçok meslekler unutulmaya yüz tutuyor. Bunlardan birisi de radyo tamirciliği. Çerkezköy’de 27 yıldır radyo başta olmak üzere elektrik ve elektronik tamirciliği yapan İbrahim Kara,konuştu.

İbrahim Kara, “1958 Elazığ, Harput doğumluyum. Babamın memuriyeti nedeniyle Elazığ’dan 10 yaşında ayrılıp Diyarbakır’a gittik. Burada sanat okulunda okudum. Diyarbakır Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümünü bitirdim. Yine buradan bir arkadaşımla bit pazarında satılan eski elektronik cihazları söker, tamir ederdik. Daha sonra Memuriyet nedeniyle babam Çerkezköy’e tayin oldu. Burada bir müddet Devlet Demiryolları'nda çalıştım daha sonra 1988 senesinde bir fabrikaya girdim 2002 yılında emekli oldum. Dükkan açtım daha sonra, ilk başta olan hobim daha sonra kazanca dönüştü” dedi.

“YENİ NESİL SANAT ÖĞRENMEYE MEYİLLİ DEĞİL"

 

Harputlu İbrahim, yeni nesil gençliğin el sanatı öğrenmek istemediğini kaydederek bu konuda dertli olduğunu söyledi. Kara, “Emekli maaşı ile iki çocuğu okutmak zor. Arkadaşlarımızın destekleri ile bu dükkanda kazancımızı elde ediyorum. Çorlu, Saray, Vize’den gelen müşterilerim var. Bu işleri yapan tek ben varım Çerkezköy’de. Meşaketli, uğraş isteyen işler bunlar. Şimdi gençler tamir etmekten ziyade yorulmadan kazanmanın derdinde. Bir iki eleman aldım ama olmadı hevesli çıkmadı. Yeni nesil gençlik iş öğrenmeye pek meyilli değil maalesef” diye konuştu.

 

“EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Harputlu İbrahim, doların yükselmesi ile işlerinde aksaklıkların yaşandığını kaydederken işlerini yapıp ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğini vurguladı. İbrahim Kara, “Şimdiki teknoloji, bozulduğu zaman atmaya yönlendiriyor. Elektronik malzemeler dolar üzerinden geliyor. Bu sebeple geçen hafta 10 TL’ye yaptığımız iş, bir sonraki hafta 15 TL oluyor. İşimizi yapmaya, ekonomiye katkı sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Televizyon ve bilgisayar dışında her türlü elektronik malzeme tamiri yaptığını söyleyen Kara, söz verdiği bir işi gününde teslim edemeyince yaptığı işin zoruna gittiğini söyledi. Harputlu İbrahim Usta, “Yaptığım işlerin içinde en çok hoparlör sargıları, radyo tamirleri, kış mevsiminde ısıtmalı cihazların tamiri ile daha çok meşkale oluyorum. Söz verdiğim işi tamamlayamayınca zoruma gidiyor, yalnızım ve tek başıma gerçekten zor oluyor. Teknolojinin gelişmesi işimizi azalttı diyebilirim. 40-50 TL’lik bir teybi parça parça tamir etmek 100 TL’yi geçer. Müşteri tamirden ziyade yenisini almak istiyor. Havya vuramayacağımız cihazlar oluyor, lehim atamıyoruz. Bu sebepledir ki o cihazları yedek parçaya ayırıyoruz. Gençlere tavsiyem, eskiden kalma her şeye sahip çıksınlar ata ve dede yadigarlarını unutmasınlar” dedi.

 

İbrahim Usta ayrıca işlerinden boşluk bulduğu zamanlarda bağlama çalarak dinlendiğini söyledi.