4 Mayıs Ramazan Menüsü

Bugün iftar sofrasında, yöresel bir lezzet 'tepsi kebebı' diğer adıyla 'Antakya Tepsi Kebabı' olarak bilinen ve damakta eşsiz tat bırakan bu kebabın tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Başlangıç olarak ayran aşı çorbası son dokunuşu ise sütlü irmik tatlısı ile yapıyoruz.

4 Mayıs Ramazan Menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ayran Aşı Çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı buğday

1 su bardağı nohut

250 gram süzme yoğurt

250 gram yoğurt

1 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı dereotu

Yapılış: Hazır olarak satılan haşlanmış nohut kullanmayacaksanız; ayrı ayrı kaplara aldığınız nohut ve buğdayı, bir gece önceden bol suda bekletin. Sularını süzdükten sonra ayrı ayrı tencerelerde duru suda haşlayıp, çorba yapımında kullanın. Çorbayı sıcak olarak servis edecekseniz yoğurt ile karıştırdıktan sonra kızdırılmış zeytinyağında nane ve acı kırmızı pul biberi yaktıktan sonra üzerine gezdirin ve servis edin.

Tepsi Kebabı

Malzemeler:

1 kilogram kıyma (arzuya göre dana/kuzu karışık)

1 adet soğan(ince kıyılmış)

1 demet maydanoz(ince kıyılmış)

2 adet sivri biber(ince kıyılmış)

3 diş sarımsak(dövülmüş)

1/2 tatlı kaşığı kimyon

1/2 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı karabiber

1/2 tatlı kaşığı pul biber

4 yemek kaşığı tereyağ(eritilmiş)

1,5 yemek kaşığı biber salçası

1 su bardağı su(biber salçasını sulandırmak için)

1 adet domates- 1 adet yeşil ve kırmızı biber(üzeri için)

Yapılış: Bir kapta veya pişireceğiniz tepside kıyma, soğan, maydanoz, sivri biber, sarımsak, kimyon, tuz, karabiber ve pul biberi karıştırıp iyice yoğurun. Malzemeler birbirine iyice karışınca, yuvarlak bir fırın tepsisine kıymalı karışımı iyice yayın ve ellerinizle üzerine bastırarak düzleştirin. Bıçak yardımıyla 8 dilim olacak şekilde dilimleyin. Eritilmiş tereyağını kebabın üzerine dökün ve fırça yardımıyla her yerine gelecek şekilde yayın. Biber salçası ile suyu karıştırın ve karışımı üzerine dökün. Boydan ikiye böldüğünüz biberleri ve dilimlediğiniz domatesleri üzerine güzelce dizdikten sonra 190 derece fırında 40 dakika pişirin ve sıcak servis edin.

İrmik Tatlısı

Malzemeler:

9 yemek kaşığı irmik

9 yemek kaşığı toz şeker

1 litre süt

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılış: Öncelikle derince bir tencereye sütü alın ve üstüne irmikle şekeri ekleyin. Göz göz kaynamaya başladığında altını kısın; tereyağı ile vanilini ekleyip karıştırın ve altını kapatın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzelttikten sonra buzdolabında 4- 5 saat kadar bekletin. Soğuduktan sonra dilimleyin, antep fıstığı ile süsleyin ve servis edin. Hindistan cevizi ve ceviz içi de ekleyebilirsiniz.