4 Bin Yıllık Geçmişe Sahip bir Oyun!

4 Bin Yıllık Geçmişe Sahip bir Oyun!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başak MERAL GÜNDÜZ/Çaturanga Satranç ve Akıl Oyunları Spor Kulübü Derneği Başkanı Oğuzhan Deniz  gazetemize yaptığı açıklamada ”En az 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu düşünülen satrancın literatüre girmiş ilk adıdır çaturanga. Mısır'dan Hindistan'a, Hindistan'dan İran'a, İran'dan Arap Yarımadası'na ve oradan da Avrupa'ya yayılarak gitmesiyle adeta stratejik oyun olduğunu kanıtlıyor bizlere. Kuralları gibi hamlelerle ilerleme kaydeden satranç, tarihte de bu benzetmeye uygun yol kat etmiştir. Şimdi ise satranç, sabır ile düşünmeyi birleştiren gençlerin elinde yol katediyor” dedi.

Deniz”Çaturanga  Satranç ve Akıl Oyunları Spor Kulübünde sürdürülen satranç eğitimi, hafta sonları ve hafta içleri çekişmeli turnuvalara da yer veriyor. Öğrencilerin aldığı eğitimler arasında düzenlenen turnuvalarda çocuklar birbirlerini zorlayarak, zeka ve akıl ile sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Kadim zamanlardan beri insanoğlu, yaşamak için çaba gösterir. Hayatının her aşamasında mücadele vardır. Satranç, insana hayatla mücadele etme azmi ve kararlılığı veren, akla ve mantığa dayanan, şansa yer bırakmayan, hayatın her anında düşünerek adım atmayı öğreten zihnin jimnastik salonudur. Satrancın bilinen ve bilinmeyen bir çok faydası vardır: Analitik düşünceyi geliştirir, hafızayı güçlendirir, odaklanmayı sağlayarak çağımızın hastalığı olan dikkat eksikliği oranını azaltır, sürekli zihin egzersizi yapıldığından unutkanlığı ve Alzheimer hastalığını önler, olayları sorgulayıcı yaklaşımla karşılar, sabrı arttırır ve mücadeleci bir yapı kazandırdığını.” ifade etti.

Oğuzhan Deniz, ”Zamanı kontrollü kullanma becerisi kazandırarak disiplinli çalışma alışkanlığı edindirir, sosyalleşmeye katkısı oldukça büyüktür, kendine güven duygusunu arttırarak kişiyi hedef belirleyen birey haline getirir. Satrancın faydalarının farkında olduğumuz için şehrimizde ve ülkemizde satrancı daha fazla sevdirmek, öğretmek ve yaygınlaştırmak amacıyla Oğuzhan DENİZ ve Metehan DENİZ kardeşler olarak sırt sırta verip yıllardır hayalimiz olan ÇATURANGA SATRANÇ VE AKIL OYUNLARI SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ’ni kurduk. Adımızı satranç isminin atası olan Çaturanga’dan aldık. Elazığ nüfus oranına göre aktif ve lisanslı satranç sporcusu sayısı bakımından ülkemizde üst sıralardadır. Elazığ satrancının gelişiminde başta Satranç Federasyonu Elazığ İl Temsilciliği olmak üzere satranca gönül ve emek veren arkadaşlarımıza özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederiz.” dedi.

Deniz:”Çaturanga’da çeşitli eğitim materyalleri kullanarak güncel kaynaklar ve modern eğitim teknikleriyle profesyonel ekibimiz tarafından satranç eğitimi veriliyor, turnuvalar düzenleniyor. Çaturanga’yı satranç oynamaya uygun bir şekilde tasarladığımız için yediden yetmiş yediye herkesin sürekli satranç oynayabildiği çok renkli ve faydalı bir mekan haline geldi. Böylelikle hizmetlerimizi sürekli arttırarak ve çeşitlendirerek şehrimizin satranç kültürünü geliştirmeyi hedefliyoruz. Satrancın faydalarının farkında olduğumuz için, iki kardeş yıllardır satrançla yoğun olarak ilgileniyoruz. Çeşitli kamu kurumları ve özel kurumlarda eğitim vermekteyiz, Satranç Federasyonunda hakem olarak görev alıyoruz. İl çapında ve ulusal çapta öğrencileri turnuvalara hazırlıyoruz. 26 - 27 Ekim 2019 Tarihlerinde yapılan Küçükler ve Yıldızlar İl Birinciliği Satranç Turnuvasında kulübümüz öğrencileri 11 kategoride şampiyon olurken, 5 kategoride ikincilik, 4 kategoride üçüncülük alarak bizleri gururlandırdılar ve Türkiye Şampiyonasında şehrimizi en iyi şekilde temsil etmeye hak kazandılar.” diye ifade etti.