3. Sanayi Sitesi İlimiz İçin Kaçınılmaz

3. Sanayi Sitesi İlimiz İçin Kaçınılmaz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tamer ÖREN - Mevcut sanayi sitelerinin  Elazığ’ın ihtiyacını karşılayamadığını belirten Elazığ Belediye Başkan Vekili Mehmet TURHAN “ Günümüz şartlarına uygun, modern Elazığ’daki esnafların talepleri doğrultusunda üçüncü bir sanayi sitesi ilimiz için kaçınılmaz. 85 hektarlık yerde hazır, tek eksiğimiz esnafın bir araya gelip bakanlığa müracaat etmesi” dedi.

Elazığ Belediye Başkan Vekili ve 40 yılı aşkın bir süredir  merkez sanayi sitesinde esnaflık yapan  Mehmet TURHAN ile 2014 yılından bu yana sanayi sitesinde yapılan çalışmaları ve sanayi  sitenin mevcut sorunlarını konuştuk.

  Başkanım, çok uzun süredir sanayi sitesinde esnafsınız.  Site hakkında kısa bir bilgilendirme yapabilir misiniz?

Elazığ merkez sanayi sitemiz  438 bin m² alan üzerine  1976 yılında kurulmuş başlangıçta 504 işyeri hizmet verirken oluşan talep doğrultusunda yıllar içinde yeni eklenen yerler ile şuan 1025 işyeri ile Elazığlı vatandaşlara hizmet vermektedir. Sanayi sitesini çevreleyen Gündoğdu, Ali Rıza Septioğlu, Santral ve Evliya Çelebi caddesi üzerinde bulunan esnaflarımızla bu sayı bin 500’ü bulmaktadır.

Sanayi sitesinde hangi iş kolları  hizmet vermekte?

Oto yedek parçaları, oto tamirciliği, oto elektrik, oto lastik, oto lastik kaplama, kaporta, karoser, kaynak, tornacı, sıcak demirciler, demir doğrama, bakırcılar , damper imalatı, motor yenileme, madeni eşya imalatı, marangoz, mobilya imalatı, , keresteciler, mermerciler, hurdacılar ve sosyal hizmet işyerleri vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Yine  bir adet meslek yüksek okulu, 1 adet cami, 3 adet banka şubesi, 5 adet bankamatik ve PTT şubesi vatandaşlarımıza ve esnaflarımıza hizmet vermektedir.

Başkanım,   esnaflığınızın yanı sıra  2014 yılından beri  Elazığ Belediyesi Meclis üyesi olduğunuzu biliyoruz. Görevde bulunduğunuz sürece  Elazığ Belediyesi tarafından  sanayi sitesine ne tür hizmetler yapıldı?

 Yaklaşık 40 kamyon çöp ve atık site içerisinden kaldırıldı. Gündoğdu ve Evliya Çelebi caddelerinde orta refüj çalışması yapıldı. 120 adet çöp konteyneri yenilendi.  1977 yılından beri ilk defa temizlik için  2 ihtiyaca göre 5 kişi  temizlik için görevlendirildi.  Sanayi sitemize ikisi büyük 5 adet park kazandırıldı.  Öncülük yaparak Vakıfbank şubesini, 2 adet ATM’yi sitemize kazandırdık. Camii alanında 300 araçlık otopark alan düzenlenip mıcır dökülerek hazır hale getirildi. Demirciler ve keresteci esnaflarımızın bulunduğu  bloklarımız tamamen asfaltlandı. Yine kurtarıcıların bulunduğu alandan  30-40 kamyon hafriyat  kaldırılarak zemine mıcır serildi. Kanal boyu ve kanalın kapsamlı bir şekilde temizliği yapıldı. Sayın belediye başkanımız ve milletvekillerimizin  desteğiyle  15 adet çok eskiyen elektrik direkleri yenileriyle değiştirildi. Bunun gibi birçok hizmeti sayabiliriz.

Sanayi sitesine birçok hizmet yapıldığını görebiliyoruz.  Sitenin çözüm bekleyen sorunu ya da sorunları nelerdir?

Sanayi sitemizin acil olarak çözülmesi gereken sorunlarını   sayın valime, milletvekillerimize ve belediye başkanımıza arz bir dosya şeklinde arz ettim. Nedir bu sorunlar derseniz;  birincisi güvenlik problemimiz var.  Sayın vekilimiz Metin BULUT’un girişimleriyle  4 adet MOBESE’nin  sitemize takılması için gerekli  çalışmalar başlatıldı. İkinci olarak sanayi sitemizde yetersiz ışıklandırma var.  Işıklandırmanın yetersizliği   güvenlik problemlerini tetikliyor. Zaman zaman hırsızlık olayları ile karşı karşıya kalıyoruz. 

AKSA şirketi  10 yıllık taahhüt istiyor

Üçüncü olarak elektrik direklerinin yer altına alınması problemimiz var. Sitemizin çok acil çözülmesi gereken, kangren olmuş sorunlarının başında geliyor.  Doğalgazın siteye getirilmesi ve elektrik direklerinin kaldırılması için sanayi sitesinin 10 boyunca taşınmayacağına dair  AKSA şirketi  taahhüt istiyor.  Elektrik direklerinin yer altına alınması projesi hazır.  4 milyon liralık  yatırım  hazırda bekletiliyor. Elazığ Belediyesi ve  ilgili kurumlarla imzalanacak protokol ile bu proje başlayacaktır.  Dördüncü olarak doğalgaz sorunumuz var. Sanayi Sitesini çevreleyen  Gündoğdu ve Evliya Çelebi caddelerinde  doğalgaz geçiyor. 10 metre bu  tarafa  doğalgaz çekip bu hizmetten faydalanamıyoruz. Verilecek olan 10 yıllık taşınmazlık taahhüdü siteye  doğalgaz hizmetinin de gelmesini sağlayacak.

Sanayi sitesini gezdiğimizde  sayılarının az olup çok yer işgal eden esnaflar göze çarpıyor. Mermerciler, keresteciler gibi  bu konuda  neler yapılabilir?

Öncelikle mermerci, kavak kerestecilerin ve  hurdacı esnaflarımızın  sanayi sitesi dışına çıkarılması gerekiyor. Mermerciler köşe dükkanları satın almışlar ya da kiralamışlar. Çünkü; onlara işyeri büyüklüğünden ziyade  dışarıda kullanacakları alanlar lazım. Yine hurdacılar  gelişi güzel yer işgal etmesiyle komşular arasında kavga ve huzursuzluklara sebep olabiliyor. Yine kavak kerestecileri inşaatlara verdikleri keresteleri dışarıda bu ağaçları soymaları gerekiyor. Tabi bunu yaparken oldukça geniş alanları işgal ediyorlar. Tabi bunlar bizim esnaflarımız, ekmeklerini bu işlerden kazanıyorlar.  Bu esnaflarımızı site dışına taşınmasını sağlarken bu  insanlarımızın mağdur olmasını istemeyiz. Biz yıllardır aynı arkadaşlarla esnaflık yapıyoruz. Esnaflarımıza yaptıkları işlere uygun yeni yerler tahsil edilip mağdur edilmeden taşınma işlemi gerçekleştirilmeli.  Vatandaş haklı, esnaf haklı  buraları dizayn etmeye çalışan belediye haklı.

Başkanım son olarak bu konudaki çözüm ne olabilir  sizin bu konudaki öneriniz nedir ?

 Tabi bunlar olunca  Elazığ’a üçüncü bir sanayi sitesine ihtiyacı olduğu ve ilimize kazandırılması gerektiği ortaya çıkıyor. Sektörel bazda sanayi sitesinin ilimize kazandırılması gerekiyor.  Akçakiraz mevkiinde  ikinci sanayi sitesi yapıldı. Bahri TURHAN bey zamanında faaliyete geçirilmiştir. Alt ve üst yapısı yapılarak  ihtiyaç sahibi insanlarımızın  işyeri sahibi olmaları  sağlanmıştır. Kendisine şükranlarımı iletiyorum. Devletimiz güçlü, hükümetimiz güçlü bizler projeyi bir an önce yapıp üçüncü sanayi sitesini Elazığ’ımıza kazandırmak istiyoruz.

Yer hazır,  tek eksik müracaat!

Milletvekilimiz Metin BULUT’a tekrardan şükranlarımı ifade etmek istiyorum. 85 hektar alanlık yer tahsisi yapıldı. Belediye başkanımızın da çok büyük katkısı olmuştur. Bu alan belediye meclisimiz tarafından  sanayi sitesi olarak tanzimi yapılmıştır. Geriye  iş bizim esnafımıza kalıyor. Esnaflarımız ihtiyaçlarını belirlemesi gerekiyor. 800 civarında  bir talep olduğunu tahmin ediyorum.  Bu mevcut sanayi sitemizin dışında bir taleptir. Bu taleplerin toplanarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’dır. Bir önceki dönemde bakanlık görevini yürüten Faruk ÖZLÜ bey Elazığ ziyaretinde talimatları doğrultusunda  sanayi sitelerinin çok düşük kredilerle yapılacağını ifade etmişti. Birilerinin bir an evvel civar vilayetlerde dördüncü sanayi sitesi yapılırken daha modern ve ihtiyaç duyulan sanayiye kavuşmamız için kendi içimizde bir araya gelerek  milletvekillerimizden ve belediye başkanımızdan bu desteği alarak bir an evvel bunu bitirmemiz gerekiyor.