3 HAFTA DAHA DİKKAT!

BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DR. İLHAMİ ÇELİK'TEN RAHATLATAN AÇIKLAMA. KORONAVİRÜS SALGINININ NİSAN AYININ ÜÇÜNCÜ HAFTASINDA PİK YAPIP DÜŞÜŞE GEÇMESİ BEKLENİYOR

3 HAFTA DAHA DİKKAT!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya ve ülkemiz yaklaşık 3 aydır Koronavirüsü tartışıyor. Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan salgın, tüm insanlığın geleceğini tehdit eder boyuta gelmiş durumda.

 

Salgının daha çok yayılmasını önlemek ve hastalığa bir şekilde yakalanan insanlarımızın da uygun ortamlarda tedavilerinin yapılması amacıyla alınan önlemler ve belirli yaşlara konan sokağa çıkma yasağı ile şehirlerarası seyahate getirilen sınırlandırılmalar genelde karşılık buluyor.

Son üç günden beri ülkemizde ölüm vakalarında 70’li rakamlara sabitlenmesi, tedavi görüp de sağlığına kavuşan vatandaşların sayısında önemli oranda bir artış yaşanması, iyi bir tablo gibi gözükse de uzmanlar salgının nisan ayının üçüncü haftasına kadar artarak devam edeceğini ve daha sonra  vaka sayılarında düşüşe geçilebileceğini ifade ediyorlar.

GÖZLER BİLİM KURULUNDA

Salgının günlük ve başından beri ortaya koyduğu hastalı, tedavi ve vefat haberleri her akşam açıklanıyor. Günlük vaka sayıları konusunda tüm Türkiye'nin gözü kulağı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaşımlarına kilitleniyor.

Halkımınız salğın ile ilgili en çok dikkat kesildiği ve değerlendirmelerini ciddiyetle takip ettiği isimler ise Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Bilim Kurulu üyelerinde.

Her ne kadar MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bilim kurulu üyeleri arasından bir sözcü seçilsin ve sadece bir kişi halkı bilgilendirsin önerisi Sağlık Bakanı Koca tarafından reddedilerek “her bilim kurulu üyemiz toplumu bilgilendirme konusunda televizyon programlarına katılmalarını faydalı görülmüş ve uygulama devam etmişti.

Bilim kurulu üyeleri de hemen her gün farklı farklı televizyon kanallarında yayınlanan programlara katılarak hem halkı bilgilendirmiş hem de uyarılara dikkat çekmişlerdi.

RAKAMLAR BEKLENİLENİN ÜSTÜNDE DEĞİL

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi, Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhami Çelik, gelinen son durum hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Rakamların Bilim Kurulu’nun beklentilerinin üstünde olmadığını ifade eden Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik,  salgının Nisan ayının üçüncü haftasında zirve yapıp inişe geçme olasılığının yüksek olduğunu ifade etti.

Rakamlar bekledikleri gibi geldiğini, yükselişin normal olduğunu ifade eden Çelik, “Bilim Kurulu olarak bizim amacımız salgının pik yapmasını zamana yaymaktı. Amacımız da sağlık iş yükünü arttırmamak ve zamana yaymaktı. Şu anda sağlık iş yükü açısından bir sıkıntı gözükmüyor. Hastanelerde ve yoğun bakımlarda doluluk oranları iyi gidiyor. Ölüm oranlarının düşük seyretmesine de şükrediyoruz.”

10 KAT DAHA HASTA KAPASİTEMİZ VAR

Hastanelerdeki başvuruların belli bir seviyede gittiğini, aşırı bir yükseliş ve düşüş yaşanmadığını belirten Çelik, “Ağır bir yükümüz söz konusu değil şu anda. Samimi olarak söylüyorum Hastanelerimiz bu başvuruların 10 katını 20 katını kaldırabilecek kapasitede.

AVRUPA’DAN ÇOK İLERDEYİZ

Avrupa ile kıyaslayınca Türkiye'nin çok iyi durumda olduğunu ifade eden Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, Batı'nın salgını önleme tedbirleri konusunda geç kalıp başarısız olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Buradaki en önemli faktör bulaşıcılığı engellemekti. Onun yerine tedaviye yönelirseniz işte bu sonuçlarla karşılaşırsınız. Öncelikle salgını engellemek gerekiyordu. Sıkıntı buradan kaynaklandı. Mesela biz 83 milyonluk bir ülkeyiz. Salgını engelleyemezsek aynı sonuçlarla biz de karşılaşabilirdik. Ancak öngörülerimiz neticesi zamanında önlemler alarak salgının batıdaki gibi yayılmasının önüne geçtik.”

3 HAFTA SONRA İNİŞE GEÇİYORUZ

Nisan ayının üçüncü haftasında hastalığın zirve yapıp inişe geçeceği olasılığının yüksek olduğunu düşündüğünü ifade eden Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, şunları söyledi:

“Önümüzde çok kritik 2-3 haftamız var. Ama bu 2-3 haftayı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Hastalığın bulaşmasını engellemek için elimizden gelen azami gayreti göstermemiz gerekiyor. Hükümetin aldığı önlemlere sıkı sıkı uymamız gerekiyor. Bunu yapmazsak hem hastalığın süresi artar hem de sağlık iş yükümüzde aşırı bir artış görürüz.