23 Mayıs İftar Menüsü

Ramazanın son gününde en sevilen lezzetlerden oluşan bir sofra kuruyoruz. Çorbaların şahı, arabaşı çorbası, ali nazik kebabı, acılı ezme ve revani sofradaki yerini yerini alıyor.

23 Mayıs İftar Menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Arabaşı Çorbası

Malzemeler:

1 adet küçük bütün tavuk

1 adet büyük boy soğan

2 yemek kaşığı beyaz un

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı acı biber salçası

1 yemek kaşığı tereyağ

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1/2 adet havuç

2 dal kereviz sapı

1 diş sarımsak

2-3 dal maydanoz sapı

1 adet defne yaprağı

1 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

Yapılış: Tavuğu bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca o suyu dökün ve bir daha su koyun. Bu işlemin amacı tavuk suyunun berrak dolayısıyla çorbanın da berrak olması. Bu sefer kereviz sapını, dörde böldüğünüz soğanı, 3 parçaya kestiğiniz havucu, sarımsağı, defne yaprağını ve maydanoz saplarını da suya ekleyin. En az 9 bardak su olmalı. Su kaynamaya başlayıncaya kadar yüksek ateşte kaynamaya başlayınca altını kısın ve tıngırdamada kalsın. Arada bir konrtol edin, suyun üzerinde kef birikirse onu alın. Bu tavuk suyu 1 saat kadar pişmeli. Bir saatin sonunda tavuğu tencereden alıp suyunu süzün ama suyu kesinlikle dökmeyin. Çorbaya asıl lezzetini veren bu su. Tencerede tereyağını eritin, sıvıyağı da ekleyin. Yağ ısınınca unu eleyerek ekleyin ve kavurmaya başlayın. Unun kokusu çıkmaya başlayınca, salçaları da ekleyip salçalarında kokusu çıkana kadar kavurun. Salçalarda kavrulduktan sonra, yavaş yavaş 8 bardak tavuk suyunu ekleyin, aynı anda bir çırpıcıyla hızlı hızlı karıştırın ki topaklanmasın. Karışımın kaynadığına, topaksız ve homojen olduğuna emin olmadan kesinlikle tavukları eklemeyin. Eğer topaklar varsa, tavukları eklemeden hemen önce çorbayı blenderdan geçirin. Pürüzsüz olan kaynamış karışıma didiklenmiş tavukları da ekleyip, 30 dakika boyunca kısık ateşte, ara ara karıştırarak beraber pişmeye bırakın.

Ali Nazik Kebabı

Malzemeler:

1 diş sarımsak

250 gram kuşbaşı et (küçük doğranmış)

50 gram tereyağı

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

1 çay kaşığı tuz

Patlıcanlı karışım için:

3 adet közlenmiş patlıcan

1 çay kaşığı tuz

1 kase sarımsaklı yoğurt

Yapılış: Tereyağını derin bir tavanın içine alın. Sarımsağı ilave ederek hafifçe soteleyin. Ardından minik doğranmış kuşbaşı etleri ekleyerek karıştırın, kapağını kapatıp 6-7 dakika kısık ateşte suyunu salıp pişene kadar bırakın.

Piştikten sonra salça, toz kırmızı biber ve tuz ekleyerek tatlandırın ve ocaktan alın. Közlenmiş patlıcanları kesme tahtasının üzerinde keskin bir bıçak yardımıyla dövün. Dövme aşamasında üzerine hafifçe tuz atın. İyice ezildiklerinde sarımsaklı yoğurt ile bir kasenin içinde birleştirin ve güzelce karıştırın. Servis tabağının içerisine yoğurtlu patlıcanlı karışımı alın. Ortasını çukurlaştırın. Hazırladığınız etleri de üzerine yerleştirin. Sosunu ilave ederek servis edin.

Acılı Ezme

Malzemeler:

3 adet büyük boy domates

3 adet yeşil sivri biber

3 diş sarımsak

6 adet taze soğan

1/2 demet maydanoz

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 adet taze sıkılmış limon suyu

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı nar ekşisi

1 tatlı kaşığı nane

2 çay kaşığı kırmızı biber

1 çay kaşığı tuz

Yapılış: Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız yeşil sivri biberleri küçük parçalar halinde doğrayın. Bol suda yıkadıktan sonra ortadan ikiye kesip kabuklarını soyduğunuz domatesleri, çok küçük parçalar halinde doğrayın. Bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz maydanoz ve taze soğanları incecik kıyın. Sarımsakları rendeledikten sonra havanda tuzla dövün. Biber salçasını; küçük bir kapta taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı ve nar ekşisiyle karıştırıp kıvamını açın. Tüm malzemeleri bir araya toplayıp biber salçalı karışım, tuz, nane ve kırmızı biberle karıştırın. Hazırladığınız acılı ezmeyi arzuya göre soğuk olarak taze taze sevdiklerinizle paylaşın.

Revani

Malzemeler:

3 adet yumurta

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı ayçiçek yağı

1 su bardağı irmik

1,5 su bardağı un

1 su bardağı yoğurt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilin

Şerbeti için:

2,5 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su

1/2 adet limon suyu

Servisi için:

2 yemek kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi

Yapılış: Tatlının şerbetini hazırlamak için; 3 su bardağı su ve 2,5 su bardağı toz şekeri bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ılınması için ocaktan alın. Üzerine 1 çay bardağı toz şekeri bir mikser yardımıyla toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. Üzerine 1 çay bardağı toz şekeri bir mikser yardımıyla toz şeker tamamen eriyene kadar karıştırın. 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı irmiği de ekledikten sonra tekrar karıştırın. Son olarak 1,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilini de karışıma ekledikten sonra çırpma işlemini sürdürün. Yağlanmış fırına dayanıklı kalıbın içerisine hazırladığınız revani karışımını dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız revaninin ilk sıcaklığı geçtikten sonra oda sıcaklığında soğumuş şerbeti üzerine dökün ve şerbeti çekene kadar bekleyin. Ardından bıçak yardımıyla revaniyi dilimleyin. Dilimlediğiniz ılık tatlıya rendelenmiş Hindistan cevizi serpiştirip  servis edin. Afiyet olsun!