21 Mayıs İftar Menüsü

Bugün iftar sofrası zeytinyağlı ile şenleniyor, parmak ısırtan lezzetler bir bir sofraya geliyor

21 Mayıs İftar Menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yoğurtlu Mercimek Çorbası

Malzemeler:

250 gram süzme yoğurt

 

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

 

2 yemek kaşığı zeytinyağı

 

1 yemek kaşığı tereyağı

 

2 yemek kaşığı un

 

1 adet yumurta sarısı

 

1 su bardağı ev eriştesi

 

5.5 su bardağı sıcak su

 

1 çay kaşığı karabiber

 

Tuz

 

ÜZERİ İÇİN:

 

1 yemek kaşığı tereyağı

 

2 yemek kaşığı zeytinyağı

 

1 yemek kaşığı nane

 

1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

Yapılış: Zeytinyağı ve tereyağını tencereye alın. Tereyağı eriyince un ilave edip, orta ateşte kokusu çıkana kadar karıştırarak kavurun. Yoğurt, yumurta sarısı ve 2-3 yemek kaşığı suyu bir kasenin içinde çırpma teli ile çırpın. Karıştırarak tencereye ilave edin ve 2-3 dakika sürekli karıştırarak pişirin. Sıcak su ekleyip kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca erişteyi ilave edip hafif yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Mercimeği katıp, 5 dakika pişirin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp ocaktan alın. Üzeri için tereyağı ve zeytinyağını tavaya alıp tereyağını eritin. Nane ve toz kırmızıbiber ilave edip bir iki çevirin. Ocaktan alıp çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Malzemeler:

300 gram asma yaprağı

1 adet limon

4 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı sıcak su

İç harcı için:

1/2 su bardağı zeytinyağı

3 adet orta boy kuru soğan

1,5 su bardağı pirinç

1 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

1 yemek kaşığı kuş üzümü

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı nane

1 çay kaşığı yenibahar

1/2 çay kaşığı tarçın

Yapılış: Sarmanın iç harcını hazırlamak için; yarım su bardağı zeytinyağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın. 3 adet rendelenmiş soğanı hafif renk alana kadar kavurun. Ardından üzerine 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstığı da  koyup kavurmaya devam edin. Ilık suda 5 dakika kadar bekletip suyunu süzdürdüğünüz 1,5 su bardağı pirinci soğanlarla birlikte, pirinçler şeffaf bir görünüm kazanana kadar kavurun. Ardından sırasıyla; 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar ve tarçın ekleyip karıştırın. Yaklaşık 1 su bardağı sıcak suyu da ilave edin ve iç harcı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Salamura asma yapraklarını tezgahın üzerinde damarlı kısımları üstte kalacak şekilde açın. Her bir yaprağın orta kısmına; hazırlayıp, ılıttığınız iç harçtan birer tatlı kaşığı kadar paylaştırın. Kenar kısımlarını içe alıp, geniş kısmından uç kısmına doğru ilerleyin. Sarma tenceresinin tabanını birkaç adet asma yaprağı ile kaplayın. Hazırladığınız sarmaları, sıra halinde, yan yana dizin. Limonu halka halka dilimledikten sonra sarmaların üzerine yerleştirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.

Hurma Tatlısı

Malzemeler:

250 gram tereyağı

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

Yarım çay bardağı süt

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

4-5 su bardağı un

Şerbeti için:

 

3 su bardağı su

3 su bardağı toz şeker

Birkaç damla limon suyu

Yapılış: İlk olarak tatlınızın şerbetini hazırlamakla başlayın. Su ve şekeri bir tencerede birleştirin. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edip karıştırın ve tencereyi ocaktan alın. Şerbetin çok yoğun veya çok sulu olmamasına özen gösterin. Şerbet kıvam alınca ılımaya bırakın. Tereyağını tavada eritin ve biraz ılıtıp derin bir karıştırma kabına alın. Sıvı yağ, yumurta, süt, yoğurt, kabartma tozu, vanilyayı da karıştırma kabına ekleyin. Yavaş yavaş unu ilave ederek yumuşak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurun. Dilerseniz hamura iri çekilmiş fındık veya ceviz de ekleyebilirsiniz. Hamurunuzdan küçük parçalar alın. Bir kalburun üstüne hafifçe bastırıp yuvarlayın ve tepsiye dizin. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarttığınız hurma tatlılarını kısa bir süre dinlendirdikten sonra üzerine hazırladığınız şerbeti dökün. Tatlınız şerbetini tamamen çektikten sonra servis edebilirsiniz.