17 Mayıs İftar Menüsü

Ramazanın sona ermesine yakın günler kala, hem hafif hem de bir o kadar lezzetli tarifler iftar sofrasını süslemeye devam ediyor. Bugün iftarda, nohut çorbası, sevmeyeni yok 'zeytinyağlı yaprak satma' ve geleneksel lezzet zerde, sofralara kuruluyor.

17 Mayıs İftar Menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nohut Çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı süzme yoğurt

2 yemek kaşığı un

1 su bardağı haşlanmış nohut

100 g kuzu eti (Zar şeklinde doğranmış)

8 su bardağı su

1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu 

1 tatlı kaşığı nane

1 yemek kaşığı tereyağı 

Yarım tatlı kaşığı pul biber 

Tuz

Yapılış: Eti tencereye alın, üzerine su ilave edip, haşlayın. Eti haşladıktan sonra suyun içinden süzerek alın. Suyu ılınmaya bırakın. Süzme yoğurt, un ve ılık et suyunu bir tencerede çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Tencereyi ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Kaynayınca nohut ve eti ilave edip, kısık ateşte 15 dakika pişirin. İçine dereotu ve naneyi ekleyip, ocağın altını kapatın. Çorbanın kesilmemesi için tuzunu en son ilave edin. Tereyağını bir sos tavasında eritin ve pul biberi hafifçe kızdırın. Tereyağlı pul biberi çorbanın üzerine gezdirin ve sıcak olarak servis yapın.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Malzemeler:

Salamura bağ yaprağı ( istenilen miktarda )

Zeytinyağı

İçi İçin:

2 su bardağı pirinç

1 su bardağına yakın sıcak su

2-3 adet soğan

1 yemek kaşığı salça

tuz, karabiber, nane, pulbiber

Yapılış: ekilde bir tepsinin içine koyalım. Hazırladığımız harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup uzunlamasına yaydıralım. Yaprağın bize bakan geniş kısmını harcın üzerine kapatıyoruz. Yan kısımlarını da kapatarak saralım. sardığımız sarmaları tencereye dizip üzerine zeytinyağı gezdirip hafif tuz serpelim. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edelim. Üzerine 3-4 dilim limon koyarak pişerken dağılmaması için üzerine porselen bir tabak kapatalım. Suyunu çekip sarma pişene kadar yaklaşık 30-35 dk pişirelim. Pişince dinlenmeye bırakalım.

Zerde

Malzemeler:

1/2 su bardağı pirinç (osmancık veya baldo)

6 su bardağı su

1,5 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı nişasta ( varsa ararot)

1 tutam safran

1 çay kaşığı zerdeçal

2/3 çay bardağı gül suyu

2 yemek kaşığı kuş üzümü

1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

Yapılış: Bir gece önceden kapaklı bir kabın içine gül suyunu koyun, üzerine de safranı ekleyip kapağını kapatın ve bu şekilde bir gece demlendirin. Pirinçleri akan suyun altında güzelce yıkayıp nişastasından arındırın ve ardından bir tencereye alıp su ve şekeri de ilave edin. Pirinçleri, lapalaşmamasına özen göstererek güzelce pişirin. 1 çay fincanı suyun içinde nişastayı çözdürüp pişen pirinçlerin üzerine ilave edin ve karıştırın. Son aşamada bir gece önceden demlendirdiğiniz safran-gül suyu ikilisini ve zerdeçalı da ekleyip karıştırın ve 5 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam edip ocaktan alın. Servis kaselerine paylaştırdığınız zerdeyi dolmalık fıstık ve kuş üzümleriyle süsleyerek servis edebilirsiniz.