14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSUN

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Bugün, 14 Mart Tıp Bayramında Özel Doğu Anadolu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emrah Özden'i ziyaret ettik.

14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSUN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hocam, öncelikle Tıp bayramınız kutlu olsun…

Teşekkür ederim. Ama bugün doktorları hedef alan şiddet olaylarına da değinelim. Hekim düşmanlığı bir toplumun ayıbıdır öyle değil mi?

Doktorları hedef alan şiddet olaylarının nedenlerini konuşabilir miyiz?

Doktor-hasta sorunlarının nedenlerini şöyle sıralayabilirim: Hastanın kendi istediği ilacı ya da başkaları adına ilaç yazdırma isteği. Randevu almadan muayene olma isteği. Talep edilen filmi çektirememek veya tahlili yaptıramamak… Yeterince ilgilenilmediğine inanmak… Hastalarını ziyaret saati dışında ziyaret etmek… Odalarda birden fazla refakatçi kalma isteği…

Size göre sürekli artan bu şiddeti tetikleyen ne olabilir?

Sağlıkta şiddetin normalize edilmesi ve son 10 yıldır saldırıların artmasının altında TV dizilerinin de payı var. Ameliyat masasındaki doktorun cüretkar şekilde ölümle tehdit edilmesi doğal bir olay gibi ekrana geliyor ve izleyicilere normal bir şeymiş gibi yansıtılıyor.

Doktor ile hasta yakınları arasındaki sorunlar şiddete dönüşmeden nasıl çözülebilir?

Unutulmamalıdır ki, sağlık çalışanları da birer kamu görevlisidir. Yasalar dışında, çalıştıkları kurumların, hizmet verdikleri hastaların, hasta yakınlarının onlara destek olması gerekmektedir. Hasta-doktor ilişkisinde mağduriyet varsa herkes hukuksal alanda hakkını arayabilir. Ceza, kişilerin uygulayacağı bir hak değildir. Aslında çözüm hukuk veya kanunda değil, kamu vicdanındadır. Birçok hastanede bu tür şikayetleri kabul eden masalar oluşturulmuştur. Devletin denetimindeki CİMER, BİMER, SABİM gibi kuruluşlar da şikayet durumunda süratle gerekeni yapmaktadır.

Özden“Hekimlik mesleği hayat boyu öğrenmeyi ve yenilikleri takibi gerektirir. Uzun ve yoğun geçen eğitim sürecinin tamamlanmasıyla bitmeyen, özellikle insana hizmetin ve fedakarlığın ön planda olduğu bir meslektir” dedi.

“Günümüzde tıp mesleği kariyer hedefleyen gençler tarafından ilk sıralarda tercih edilirken, göz ardı etmemiz gereken nokta bu mesleğin mensubu olabilmek ve sonrası için verilen gayrettir” diyen Dr. Özden “İnsan hayatı için mücadele eden her meslek grubunda olduğu gibi hekimlik mesleğinde de karşılıklı saygı ve hoşgörü çok önemlidir. Her türlü şiddetin son bulması dileğiyle, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutluyorum.