136 YAŞINDAYIZ

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLANIYOR. BİZLER DE BU GÜNDE ELAZIĞ MEDYASININ TARİHİNE AYNA TUTTUK.1883'TEN 2019'A ELAZIĞ BASINININ BAŞARI HİKÂYESİ  

136 YAŞINDAYIZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/ Bugün 10 Ocak. Bugün bizim günümüz. Bugün her türlü zorluklara rağmen ülkesi, şehri ve halkı için çalışan biz gazetecilerin günü. Kolay alınmadı elbette bazı haklar. Halkın hakkını koruyan ve hakkı her daim savunan basın mensupları 1961 yılında kendileri için eylem yaptılar, direndiler ve kazandılar…

 

PATRONLARIN  DİRENCİ

4 Ocak 1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarına önemli iyileştirmeler getiren ve sosyal haklarını güvence altına alan 212 sayılı yasanın kabul edilmesi ve 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazetede yayınlanması üzerine 9 gazete sahibi (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul, Yeni Sabah), yasayı protesto etmek için 3 gün süresince gazeteleri yayımlamama kararı aldılar.

10 Ocak 1961 sabahı, gazetelerini ellerine alan okuyucular, “Gazetemizi 3 Gün Kapatıyoruz” başlığıyla ve altında da dokuz gazete patronunun ortak bildirisi ile karşılaştılar.

 

GAZETECİLER YÜRÜDÜLER

Babıâli’de ‘Dokuz Patron Olayı‘ olarak anılan bu gelişme karşısında, gazetecilerde 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla, İstanbul Gazeteciler Sendikası binası önünde toplanarak, valiliğe kadar yürüdüler. Gazeteciler Sendikası da aynı gün yaptığı toplantıda, patronların üç günlük boykotları süresinde, ‘Basın’ adlı bir gazete yayınlama kararı alarak, 11, 12, 13 Ocak 1961 tarihlerinde kendi gazetelerini çıkardılar.

İşte o tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı.  Yalnız 12 Mart 1971 askeri müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak tarihi, “Bayram “olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başlandı.

 

1883’TEN 2019’A

İlimiz, Türk basın tarihinde önemli bir yere sahip köklü bir geçmişe sahip. Kültür ve medeniyet ufkuyla her daim varlık gösteren şehrimizde ilk gazete 1883 tarihinde çıkarılan “Mamurat’ül Aziz” Gazetesidir. Gazetenin Başyazarı, “İsbirzade Baboş Mustafa Efendi’dir. 1918 tarihinde haftalık olarak, “Şark Gazetesi” yayın hayatına başlamıştır.

 

SATVET-İ MİLLİYE

27 Şubat 1922 tarihinde, Milli Mücadeleye destek veren; “Satvet-i Milliye” Gazetesi, Hulusi Yetişkin tarafından çıkarılmış, aynı yıllarda,  Vali Hilmi Bey Döneminde; “Yeni Mefküre Gazetesi” Elazığ Basın hayatında yerini almıştır.

 

TURAN GAZETESİ

 Elazığ ismiyle birlikte ilk akla gelen gazete olan ve basınımızın da, “Çınar Ağacı” olarak isimlendirilen; “Turan Gazetesi” 1 Mayıs 1931 tarihinden itibaren yayın hayatına başlamıştır. İhsan Turan, Cemil Meriç, Ahmet Kabaklı, Ali Rıza Alp, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Ömer Faruk Sanaç,  Şükrü Kacar, Şeref Tan, İsmet, Kemal, Celal ve Turan Turan ile Eşref ve Murat Turan ve daha isimlerini anmadığım nice değer bu çınar ağacının gölgesinde buluşmuştur. 25 Ocak 1953 tarihinde Muhsin Parlar ve Şevket Çeçen tarafından çıkarılan “Uluova Gazetesi” daha sonraki yıllarda Aydın Meral tarafından omuzlanmıştır. 31 Temmuz 1972 tarihinde Nurhak Gazetesi…01 Ağustos 1986 tarihinde Fırat Gazetesi…

27 Ekim 1977 tarihinde İbrahim Taşel tarafından kurulan ve ilk defa ofsetle günlük yayın hayatına başlayan,  “Günışığı Gazetesi…”

24.03 1995 tarihinde Şeref Tan ile birlikte yayın hayatına başlayan “Yeniçağ Gazetesi”

Ve 1995’lerden sonra basın hayatımızda yerini alan “Yeni Ufuk, Ayışığı, Hakimiyet, Haber Kent” gazeteleri basın hayatımıza, yeni soluklar getirmişlerdir.

 

YENİ DÖNEM

2016 yılına geldiğimizde Elazığ’da; yayın hayatını sürdüren 12 Yerel Gazete yapılan düzenleme ile çatılarını birleştirmiş ve bugün “Günışığı, Fırat, Hakimiyet ve Haberkent” olmak üzere 4 günlük gazetemiz yayın hayatına devam etmektedir.

Yine 1990’lardan itibaren; özel radyo ve televizyonların hayatımızda yerini almasıyla Kanal Fırat, Kanal 23, Kanal e ve Fırat tv insanımızın gözü, kulağı olmuştur. Birde son yıllarda etkinliği artan,  internet gazeteciliğini ve sosyal medyayı da eklediğimizde Elazığ’ımızın sesi her zamankinden daha gür ve canlı olarak hissedilmektedir.

 

CEMİYET DOĞUYOR

Elazığ basını,  1988 yılında önemli bir kazanım elde etti ve Mehmet Topal’ın başkanlığında Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Kuruldu. Bu tarihten itibaren faaliyetlerine başlayan Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlık görevinde bulunan Şair Şeref Tan, Bedrettin Keleştimur, Murat Kuşçubaşı, Eşref Turan, Celal Şener, Rıdvan Kaya ve Erkan Köse, Mehmet Topal ve Semih Erdem’e ayrı ayrı katkıları için teşekkür ediyor, aramızdan ayrılan kıymetli kalemleri de rahmetle anıyoruz.

 

SORUMLULUK GEREKTİREN BİR MESLEK

Basın mensupları,  halkımızın tarafsız ve doğru haber almasını sağlamak gibi çok kıymetli ve şerefli bir görevi  yerine getiriyor. Mesleğimizin her türlü zorluklarını göğüsleyerek, demokratik kültürümüzün, toplumumuzun gelişimine değer katan kutsal bir görev yapıyoruz. Bizler halkımızn ve özellikle de yöneticilerimizin gören gözleri, duyan kulakları, dertlerini dert edinen yürekleri, daha iyi bir gelecek için gayret gösteren  yol gösteren zihinleriyiz.

 

KUTLUYORUZ

Bizler de Hakimiyet Gazetesi olarak refikimiz olan tüm basın kurumlarında çalışan meslektaşlarımızın gününü kutluyoruz.

Her bir arkadaşımızı bu şehre katma değer sağlamanın gayreti içindeki bir zincirin halkaları olarak birlik ve beraberlik ruhumuzu bir kez daha ortaya koymuş sorumlu bir nefer olarak görüyoruz. Ve inanıyoruz ki bu şehrin her bir basın kuruluşunda görev yapan arkadaşlarımızın birinci önceliği şehir ve şehrin çıkarlarıdır.