10 GÜNDE TOPLAM 600'DEN FAZLA KÜÇÜKBAŞI TELEF OLDU, YARDIM BEKLİYOR

Elazığ'da besici Hüseyin Çakar'a ait 900 hayvandan 10 günde toplam 600'den fazla küçükbaş 'Çiçek' hastalığı yüzünden telef oldu. Çakar'a ait olan hayvanlarda ölümler devam ediyor.

10 GÜNDE TOPLAM 600'DEN FAZLA KÜÇÜKBAŞI TELEF OLDU, YARDIM BEKLİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkeze bağlı Tohumlu Köyü'nde besicilik yapan ve 900 hayvanı bulunan Hüseyin Çakar’a ait küçükbaş hayvanlar art arda öldü. 10 gün içinde 600'den fazla küçükbaş telef olurken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nü dün köyü 21 gün süre ile karantinaya aldı. Köye gelen veteriner hekimler, hayvanlarda 'çiçek' hastalığı olduğunu tespit ederek aşılama yaptı. Telef olan hayvanlardan 240 tanesi  ise ekipler tarafından kireçlenerek gömüldü.

900 tane küçükbaş hayvanı olduğunu ifade eden Hüseyin Çakar,"  Hastalık 10 gün içinde kendini gösterdi. İlk etapta 1-2 koyun öldü. Sürüde 1-2 hayvanın ölmesi normaldir. Belki doğal hastalıklardan öldü diye düşündük. Fakat daha sonra hayvanların üzerine çiçek pupilalarını gördük. Ondan sonra çicek hastalığından kuşku duyduk. Özel veteriner arkadaşlarla görüştük bize dediler ki aşı yaparsan bu alevlenir. Bir kısım özel veteriner de artık senin zorunlu bir aşı yapman gerekiyor. Biz aşıyı Haziran ve Temmuz ayında yapmıştık. Yeni aşı yapmanın da günü dolmak üzereydi. Aşı yapmak için gereği duymadan bu hastalıkla karşı karşıya kaldık." dedi.

Hastalığın ilk önce 1 veya 2'li hayvanlar da görüldüğünü ama zamanla 20-30'lu gruplar da olmaya başladığını ifade eden Hüseyin Çakar," Hayvanlarımızda genelde gece saatlerinde ölümler meydana geliyor. Bir gece de 120 tane hayvan öldü. 70 tane daha sonra öldü. 900 hayvanımdan 600'den fazlası öldü. Ben sayın cumhurbaşkanımdan, tarım bakanımdan ve yetkililerden yardım istiyorum. 50 yıldır hayvancılık yapıyorum. Ben böyle bir vakayla karşılaşmadım. Bu bir doğal afettir. Bu bir alevdir. Bu bir faciadır. Emeklerimiz boşa gitmesin." dedi.

 

Hüseyin Çakar'ın ablası  Filiz Çakar ise telef olan koyunları için ağıtlar yakarak göz yaşı döktü.